İstanbul, metaverse evreninde boy gösterdi: 11 binden fazla sanal arazi satıldı

‘Ovr' isimli metaverse platformunda, İstanbul'dan 11 bini aşkın sanal arazi satıldı. Bir parselin ortalama 200 liradan alıcı bulduğu İstanbul'da, geniş bir sanal arazi almanın bedelinin 20 bin lirayı bulduğu kaydedildi.

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

Dünyanın parsellere bölündüğü "Ovr" isimli bir metaverse platformunda, İstanbul'dan 11 bini aşkın sanal arazi satıldı. Türkiye'de satılan parsel sayısının ise 20 bin seviyesinde olduğu kaydedildi. Satın alınan arazilerin; İstiklal Caddesi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, FSM Köprüsü, Ortaköy, Rumeli Hisarı, Kadıköy, Nişantaşı ve Bebek gibi değerli alanlarda olması ise dikkat çekti.

Aksam.com.tr'nin Hürriyet'ten aktardığı habere göre; ortalama bir parselin 200 liradan alıcı bulduğu İstanbul'da, geniş bir sanal arazi almanın bedeli 20 bin liraya ulaşabiliyor. Parselin bedeli, bölgenin değerine göre değişiklik gösteriyor. Bağcılar'da bir parsel, 135 liraya alınabilirken Ortaköy sahilinde bir parselin bedeli, 500 liraya çıkıyor.

Saray, cami, stadyum ve köprü gibi ikonik alanların çoktan satıldığı ifade ediliyor. Çırağan Caddesi üzerinde ise parsel bulunamıyor.

'OVR' OYUNUNDA, DÜNYA 1.6 TRİLYON PARSELE BÖLÜNÜYOR

Diğer yandan; 'Ovr' oyununda, dünya 1.6 trilyon parsele bölünüyor. Daha sonra bu parseller, harita üzerinde işaretlenerek açık artırmayla satışa çıkarılıyor. Katılımcılar, mobil uygulamada çeşitli görevleri yerine getiriyor. Türkiye'nin en değerli arazilerinin çoktan alıcı bulduğunun da altı çiziliyor.

Parseller oldukça küçük olduğu için 50 parselli geniş bir arazinin bedeli, 20 bin lirayı bulabiliyor. Fakat daha popüler metaverse platformlarında fiyatlar, çok daha yükek boyutlara ulaşıyor. Örneğin Sandbox'ta arsalar son derece sınırlı olduğu için en ucuz arsa, 12 bin dolardan satılıyor.

SANDBOX'TA, FİYATI 10 MİLYON DOLARA ULAŞAN ARSALAR YER ALIYOR

Metaverse platformlarında da arsalar; deniz manzaralı oluşu, ünlü bir isme yakınlığı veya konumu dolayısıyla diğerlerine nispeten çok daha değerli bir hale gelebiliyor. Adidas, ABD'li rap sanatçısı Snoop Dogg ve Atari'nin de bulunduğu Sandbox'ta, fiyatı 10 milyon dolara ulaşan arsalar yer alıyor.

Sanal araziler satın almadaki en büyük motivasyonun, sınırlı sayıda alanın ileride değerlenebileceği fikri olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, internet üzerinden yapılan diğer işlemlerde olduğu gibi bu işlemde de tüketicileri dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıyor.