İstanbul Havalimanı 5G'ye geçti

İstanbul Havalimanı artık 5G'li uçuracak. Türkiye'nin 5G yolculuğu İstanbul Havalimanı'nda başladı. 3 GSM operatörü 5G'yi Türkiye'nin dünyaya açılan kapısında devreye aldı. Cep telefonu bu teknolojiye uyumlu olan yolcular ilk kez 5G hızını test etti.

Yüksek hızda veri iletişimi sağlayan 5G teknolojisi, dün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katıldığı törenle İstanbul Havalimanı'nda test amaçlı hizmete sunuldu. Böylece İstanbul Havalimanı, 5G teknolojisinin kullanılacağı ilk yer oldu. Türkiye'de hizmet veren 3 GSM operatörünün devreye aldığı 5G şebekesi ile cep telefonu bu teknolojiye uyumlu yolcular 5G hızını test etti. Telefon ekranlarında ilk kez "5G" ibaresi görüldü.

Törene katılan Bakan Karaismailoğlu, "Avrupa'nın en yoğun havalimanı İstanbul Havalimanı artık 5G'li oluyor. Bir anda kendimizi 5G teknolojisinin içinde bulduk. Şimdi de 6G teknolojisini uygulamak için konuşuyoruz. Gelecekte belirlenen veri akışında 5G'nin dahil hız ve güvenlik açısından karşılamayacağını düşünmekteyiz. Bu yüzden dijital dönüşümün kilit noktasını oluşturan 5G teknolojisini yerli ve milli imkanlarla üretmek noktasında olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak istiyorum" dedi.

5G'ye giden yolda donanım ve yazılım ihtiyaçlarına yerli ve milli imkanlarla cevap verebilmek amacıyla "Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi"ni geliştirdiklerini anlatan Karaismailoğlu "Halkımızın 5G teknolojisine kavuşmasına az kaldı" diye konuştu. Karaismailoğlu, "5G teknolojisine özel kritik şebeke donanım ve yazılımları geliştiriyoruz. 5G'deki düşük gecikme süreleri ile robotik, akıllı araçlar ve akıllı ulaşım sistemleri gibi gecikmeye duyarlı yenilikçi hizmetlerin sunulması kolaylaşacaktır" açıklamasında bulundu.

İHALE 2023'TE YAPILACAK

"İstanbul Havalimanı'nda başlatacağımız 5G kıvılcımını 3 babayiğit operatörümüzün de desteği ve vizyonuyla ülkemizin dört bir yanına yayacağız" diyen Bakan Karaismailoğlu ihalenin 2023'te yapılacağını söyledi. Törenin ardından Türk Telekom standında Türkiye'nin ilk yerli 5G VR helikopter uçuş simülatörünü test eden Karaismailoğlu, Turkcell standında ise yarı otonom araçları test etti. Bakan Karaismailoğlu, Vodafone Türkiye standında "Robot Kol" ile tokalaştı, "Robot Köpek" hakkında bilgi aldı. Bakan Karaismailoğlu, bu stantta Vodafone Park Stadyumu'nda bulunan Beşiktaş Kadın Futbol Takımı'nın oyuncuları ile görüntülü görüştü.

Havalimanı'ndaki törene Karaismailoğlu ile birlikte bakan yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom'un genel müdürleri, İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu ve diğer davetliler katıldı.

'BABAYİĞİT OLMAYA ADAYIZ'

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan: "5G'de de öncülüğümüzü sürdürmeye kararlıyız. Bu konuda elimizi taşın altına koyuyoruz ve yüksek yerlilik oranlarına sahip 5G teknolojilerine geçişte de 'babayiğit' olmaya adayız."

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal: "5G konusundaki çalışmalarımız ve gerçekleştirdiğimiz ilklerle dünyada ve Türkiye'de 5G'nin yol haritasının çizilmesinde aktif roller üstleniyoruz."

Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy: "Türkiye'nin 5G yarışında en önlerdeki yerini alması gerektiği çok açık. Ülkemizde 5G teknolojileri 1 trilyon TL gelir artışı bekleniyor."

ŞİMDİDEN 6G İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan törende "İstanbul Havalimanı; 5G'de sihirli yolculuğun aynı zamanda başlangıç noktası. Şimdiden 6G için çalışmaya başladık" dedi.

5G teknolojisinin ilk kez kullanıldığı İstanbul Havalimanı'nda Bakan Karaismailoğlu, Tür Telekom'un marka yüzü oyuncu Kenan İmirzalıoğlu ile görüntülü görüştü.

KALYONCU: SİSTEMİ MÜKEMMEL NOKTAYA TAŞIYACAĞIZ

Kalyon Holding ve İGA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu da İstanbul Havalimanı'nın sihirli yolculukların başladığı bir yer olduğunu belirterek, havalimanının sahip olduğu dijital imkanlardan ve altyapıdan bahsetti. Kalyoncu, yüksek hızlı internet sayesinde daha da iyi noktaya gideceklerini söyledi. Kalyoncu, havalimanında 101 farklı sistem bulunduğunu, burasının dünyada Pentagon'dan sonra bir çatı altındaki en büyük bina olduğunu kaydederek, "Bu sistemleri bu ölçekte münferit halde bile çalıştırmak zorken biz müştereken, birbiriyle iletişim halinde sistemleri hatasız çalıştırıyoruz. Bundan sonra 5G altyapısı sayesinde çok daha mükemmel bir noktaya bunu taşıyacağız" diye konuştu.