İş arkadaşımız yapay zeka

Softtech'in 2024 Teknoloji Raporu yayınlandı. Rapora göre 2024 ila 2026 yılları arasında; yapay yekâ iş arkadaşları, yapay zekâ meslek uzmanları ve çevre konuları öne çıkıyor.

Softtech'in her yıl alanında uzman isimlerin öngörüleriyle hazırladığı 2024 Teknoloji Raporu yayımlandı. Teknolojilerin geleceğine dair tahminlerin yapıldığı raporda; 2024 ila 2026 yılları arasında; yapay yekâ iş arkadaşları, yapay zekâ meslek uzmanları, 5G, uç yapay zekâ, dijital kimlik, sürdürülebilirlik ve çevre konuları öne çıktı. Rapora göre 2026-2030 yılları arasında ise çalışansız iş organizasyonları, kuantum yapay zekâ, dijital finans, dijital duyu etkileşimi, sürdürülebilir akıllı şehirler, biyoteknolojik üretim gündeme geliyor.

ÇEVRE İÇİN TEKNOLOJİ

İklim krizine de dikkat çekilen raporda; yapay zekânın, risk faktörlerini belirleyerek bunların azaltılmasında kritik rol oynayabileceği belirtiliyor. Softtech Genel Müdürü M. Bülent Özçengel, "İnsansı yapay zekâ ilerleyen dönemlerde daha da belirgin hale gelecek. Bu süreçte, yeniliklere ayak uyduranlar rekabette öne çıkacak" dedi.

2030'DA 2 TRİLYON DOLARA ULAŞACAK

2023 Yapay Zeka raporuna göre yapay zekanın pazar büyüklüğü 2030 yılında 2 trilyon dolara ulaşacak. Uzmanlar, Türkiye'nin yapay zekâ kullanım ve yapay zekâ hizmetlerini uluslararası pazarlara sunma konusunda rekabetçi ve egemen kalması için bu teknolojilere dair liberal bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini ifade ediyor.