Intel, 20 milyar dolarlık bir yatırımla iki yeni çip fabrikası kuruyor

Intel, halihazırda devam eden küresel çip krizini hafifletmeye katkı sağlamak için 20 milyar dolarlık bir yatırımla Ohio'da iki yeni çip fabrikası kuracağını duyurdu. Üretim merkezlerinin inşaatına, 2022 yılının sonlarına doğru başlanacağı belirtildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

ABD merkezli işlemci üreticisi Intel, halihazırda devam eden küresel çip krizini hafifletmeye katkıda bulunmak için 20 milyar dolarlık bir yatırımla Ohio'da iki yeni çip fabrikası kuracağını duyurdu. Üretim merkezlerinin inşaatına, 2022 yılının sonlarına doğru başlanacağı belirtildi. Şirket, fabrikaların 2025 yılında faaliyete geçmesini beklediğine işaret etti.

Aksam.com.tr'nin The Wall Street Journal'dan aktardığı habere göre; yeni fabrikalar, yaklaşık 3 bin kişiye devamlı iş ve 7 bin kişiye inşaat için dönemsel iş fırsatı sunacak.

Duyurunun ardından ABD hükumeti de konuya ilişkin resmi bir açıklama yayınladı. Beyaz Saray; açıklamasında üretim merkezlerinin, yarı iletken kıtlığı nedeniyle yerel çip üretim kapasitesinde oluşan zayıflamayı güçlendirmeye yardımcı olacağına işaret etti.

INTEL CEO'SU, ÇİP KRİZİNİN 2023'E KADAR DEVAM ETMESİNİ BEKLİYOR

Öte yandan; Intel CEO'su Pat Gelsinger, Ekim ayında verdiği bir röportajda küresel çip krizinin en erken 2023 yılına kadar devam edeceğini açıklamıştı. Dünyaca ünlü CEO, şirketin çip krizi nedeniyle karşı karşıya kaldığı sorunları tartışırken krizin, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde Intel'in bilgisayar işlemcisi departmanını olumsuz etkilediğini ifade etmişti. Güncel olarak krizin en kötü aşamasında olduklarını dile getiren Gelsinger; sorun, 2022'nin her bir çeyreğinde kademeli olarak hafifleyecek olsa da 2023'e kadar arz-talep dengesini kuramayacaklarına işaret etmişti.

Şirket CEO'su ayrıca, dört ana teknoloji sayesinde hızlanan dijitalleşmenin sektörde silikon çiplere olan talebi artırmaya devam edeceğini de sözlerine eklemişti. Intel ise ilk kez 2021'in Mart ayında, küresel çip krizi devam ederken ABD'deki çip üretimini desteklemek için 20 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığını açıklamıştı. Benzer şekilde; kısa bir süre önce şirket, bilgisayar işlemcisi üretimini artırmak için şimdiden 100 milyar doların üzerinde yatırım yapacağını duyurmuştu.

Küresel çip krizinin, temel olarak COVID-19 salgını sırasında elektronik ürünlere yönelik yaşanan talep artışından kaynaklandığı da biliniyordu. Kriz nedeniyle; Ford, BMW ve Honda gibi birçok otomobil üreticisi, fabrikalarında üretimi durdurmak veya kesintiye uğratmak zorunda kalmıştı. Kriz ayrıca; dünya genelinde akıllı telefon, dizüstü bilgisayar ve oyun konsolu üreticilerini de olumsuz etkilemişti.