İnsanlık tarihi mezarlıkta değişecek!

Güney Afrika'daki mağarada dünyanın en eski mezarlığı keşfedildi. Homo naledi mezarlarına ait kalıntıların en az 200 bin yıl öncesine ait olduğu belirtildi.

Azime Kahya

Bilim insanları, Güney Afrika'da dünyanın bilinen en eski mezarlığını bulduklarını açıkladı. Mezarlık, 'İnsanlığın Beşiği' (Cradle of Humankind) adı verilen paleoantropolojik sit alanındaki 'Rising Star' (Yükselen Yıldız) adlı mağarada yerin yaklaşık 30 metre altında bulundu. Kalıntıların Homo naledi olan primatlara ait olduğu belirtildi. Paleontologlar, insanların daha küçük beyinli uzak akrabaları olarak bilinen Homo naledilere ait olduğu düşünülen mezarlığın yaklaşık 200 bin yıllık olduğunu ve insanlık tarihine ilişkin önemli bilgiler sunacağını belirtti. Prof. Lee Berger, "Hominin kayıtlarında yer alan en eski mezarlar olabilir ancak Homo naledi bize o kadar da özel olmadığımızı söylüyor" diye konuştu.

Homo naledi, Buz Devri'nde yaşamış bir insan türü olarak biliniyor. Homo naledi türünün kalıntılarına ilk kez 2013'te rastlanmıştı.

KEMİKLER 335 BİN YILLIK

Dünyadaki en eski mezarlarının daha önce Ortadoğu ve Afrika'da yer aldığı ve yaklaşık 100 bin yıllık olduğu düşünülüyordu. Ancak bu mezarlıkta bulunan kemikler 236 bin ila 335 bin yıllık. Ölüleri gömmek, şimdiye kadar Homo sapiens ve Neandertallerle ilişkilendiriliyordu. Yapılan araştırmalar sonucunda, mezarlıktaki çukurların cesetlerin gömülmesi için kasten kazıldığı tespit edildi.

Türün beyninin, günümüz insanına oranla küçük olduğu biliniyor.