İMECE'ye dünyadan talep! Daha fırlatılmadan ihraç ürünü oldu

Uzayda ciddi bir yarış olduğunu belirten Bakan Varank, 15 Ocak'ta uzaya fırlatılacak İMECE gözlem uydusunun kamerasına şimdiden dünyadan talepler olduğunu söyledi. Varank, bir ülkeyle anlaşma imzalandığını kaydetti.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünce geliştirilen ilk yerli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE, 15 Ocak 2023'te uzaya fırlatılacak. Ancak uydu daha fırlatılmadan ihraç ürünü haline geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İMECE gözlem uydusunun kamerasına yurtdışından taleplerin olduğunu belirterek, "Orada kendi geliştirdiğimiz uydu kamerasının şu anda bir başka ülkeye ihracatını yapacağız, anlaşmamızı imzaladık" dedi.

CİDDİ REKABET VAR

Bakan Varank, daha önce yaptığı bir açıklamada da, "Geliştirdiğiniz bütün komponentlerin aslında bir ihracat potansiyeli var. İMECE uydusunda kullandığımız kameraya yurtdışından sipariş vermek isteyen ülkeler bulunuyor. Kamera satışıyla ilgili bir ön anlaşmayı da imzaladık" demişti. İlk ihracat anlaşmasının Pakistan'la yapıldığı belirtiliyor. Bakan Varank, ülkeler arasındaki rekabetin artık sadece yeryüzünde olmadığına dikkati çekerek, "Uzayda, havacılıkta ciddi rekabet var. Tam bağımsızlığın yolu aslında şu anda havacılıkta ve uzayda başarılı olmaktan geçiyor" diye konuştu.

TAM BAĞIMSIZLIK İÇİN

Milli Uzay Programı'nın Türkiye'yi havacılık ve uzay alanında üst basamağa çıkaracağını ifade eden Varank, "Dünyada ülkeler arası rekabet artık sadece yeryüzünde olmuyor. Uzayda ve havacılıkta çok ciddi bir rekabet var. Tam bağımsızlığın yolu aslında şu anda havacılıkta ve uzayda başarılı olmaktan geçiyor. Türkiye de uzayda bir iddia ortaya koyabilmek, tam bağımsız Türkiye'yi inşa edebilmek, diğer ülkelerin yaptığı riskli ve çok yüksek yatırımlara benzer yatırımları şu anda hayata geçirmek için büyük bir mücadele veriyor" dedi.

TÜRKSAT 6A DA 2023'TE UZAYDA

Bakan Varank, şöyle devam etti: "Kendi yerli ve milli gözlem uydumuzu ocak ayında uzaya fırlatacağız. Daha sonra kendi iletişim uydumuz Türksat 6A'yı, kendi kabiliyetlerimizle inşa ettiğimiz Türksat 6A'yı 2023 senesinde yine uzaya fırlatacağız. Tüm bu alanlarda kabiliyetlerimiz mevcut ama biz Milli Uzay Programı'ndaki hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizde, uzay yarışında çok daha başarılı bir Türkiye'yi görebileceğiz."

TÜRKİYE'NİN UZAY ALANINDA ÇOK CİDDİ KABİLİYETLERİ VAR

Bakan Varank, Türkiye'nin önemli hedeflere doğru gittiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilan ettiği Milli Uzay Programı'nda 10 hedef belirlediklerini hatırlattı. Bu hedeflere dönük çalışmaları sürdürdüklerini dile getiren Varank, "Türkiye, uzay alanında ciddi kabiliyetleri olan bir ülke. Kendi uydusunu yapabilen, özellikle uydu işletmeciliğinde çok ciddi başarılar elde etmiş, gökyüzü gözlemleriyle kendi ulusal gözlemevini ve içinde bulunduğumuz Doğu Anadolu Gözlemevi ile ciddi altyapılar kuran, çok ciddi insan kaynağına sahip bir ülkeyiz" ifadelerini kullandı.