İlk yerli uydu 2019’da uzayda

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2019 itibariyle ilk yerli uydunun uzaya gönderileceğini söyledi.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde "Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri" açılış törenine, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın da aralarında olduğu çok sayıda davetli katıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye olarak eğer biz küresel güç olmak istiyorsak uzay ve uydu teknolojilerine de yoğunlaşmamız, bu alana da ağırlık vermemiz kaçınılmaz. Bu stratejik alanlarda sadece tüketici olmak değil, asla tüketici olmakla yetinmek değil, aynı zamanda üretici olmak zorundayız. Bu alanlarda kapasitemizi artırmak, yerli teknolojileri geliştirmek bizim için olmazsa olmaz. Göktürk 2 uydumuzun son aylarda terörle mücadelemiz de ne kadar önemli bir katkı sağladığını hatırlamak bile bu alanda milli projelerin ne kadar önemli ve gerekli olduğunun anlamak için yeterli olacaktır. Uydulara ihtiyacımız sadece askeri amaçla güvenlik politikalarımızla sınırlı değil. Uyduların sağladığı veriler Tarım, Afet Yönetimi, İletişim, Hizmet planlaması hizmet sektörü gibi bir çok değişik alanlarda bir çok ihtiyacımıza cevap üretmektedirler. Ülkemiz hem yer gözlem uydularında, hem de haberleşme uydularında gerçekten de ciddi bir atılım içerisinde. İlk milli yer gözlem uydumuz Göktürk 2,5 metre çözünürlüğe sahip. Üzerinde çalıştığımız Göktürk 2 yenileme projesi ile 50 santimetre çözünürlüğe sahip yeni bir yer gözlem uydusu geliştirmeyi hedefliyoruz. 50 santimetrelik çözünürlükte yeryüzünde olan her şeyi artık çok daha detaylı görme, analiz etme ve oradan veriler çıkarma imkanına sahip oluyoruz. İlk milli haberleşme uydumuz olan TÜRKSAT 6A projesi de planladığımız takvime göre başarılı bir şekilde ilerlemektedir. Bu projede özel sektörde pay veren yeni bir modeli hayata geçirdik. Türkiye’nin önünde temel bir tercih var. Türkiye ya teknolojiyi ithal eden, satın alan, tüketen bir ülke olacak yada teknolojiyi üreten, geliştiren ve ihraç eden ülke olacak” dedi.

TARİH VERDİ

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Bilgi birikimi, tecrübe birikimi var. İnşallah 2019 itibariyle ilk uydumuzu imal edeceğiz ve uzaydaki yerine göndereceğiz. Vatandaşımız E-Devlet’ten işlem yapar hale geldi. Aslında Bilgi toplumuna dönüşmek için biraz daha fazla gayret göstermemiz lazım. Bizden önceki nesil bilgi toplumunun birer üyesi olarak doğdu. Eleştirme dönemi geçti. Eğeleştirme dönemi geldi. Önceden evde ana baba vardı şimdi ise aile bireyine birde cep telefonu katıldı. O olmayınca sanki hayat duruyor. Bunlar güzel bir şey ama bu nimetleri kullanalım ama insanlığımızı da unutmayalım” diye konuştu.

Program, dünyada ilk kez halka açık, 4K telekonferans ile TÜRKSAT 4B uydusundan ilk yayın yapıldı. İstanbul’da yapımı devam eden 3. Boğaz Köprüsü, 3. Havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ankara’da bulunan TAI Uydu Test Merkezi’ne canlı bağlantı gerçekleştirildi. Program sonrasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a hediye takdimi yapıldı.

Türkiye’nin, uzay ekosistemi rekabetinde yerel ekosisteminin varlığı ve bu varlığın geliştirilmesinin hedeflendiği etkinlikte 2 gün boyunca fuar, konferans, sempozyum, eğitim programları ile ulusal ve uluslararası iş görüşmeleri yer alacak. (İHA)