İlk molekül bulundu

Big Bang (Büyük Patlama) teorisine göre evrenin 13.8 milyar yıl önceki oluşumundan sonra meydana gelen ilk molekül olan ‘helyum hidrid’ ilk defa uzayda görüntülendi. 

Bilim insanları evrende oluşan ilk molekül tipinin bir örneğini uzayda tespit etti. Kızılötesi Gökbilimi için Stratosfer Gözlemevi (SOFIA), evrende 13.8 milyar yıl önce gerçekleşen Big Bang patlamasından sonra oluşan ilk molekül olarak bilinen, helyum ve hidrojen atomlarının birleşmesiyle oluşan “helyum hidrid” molekülünün bir örneğini uzayda belirledi. Dünya’dan 3 bin ışık yılı ötede Kuğu (Cygnus) takımyıldızı yakınındaki “NGC 7027” gezegen nebulasında tespit edilen molekül ilk kez uzayda gözlenmiş oldu. Bu molekül ilk olarak 1925 yılında laboratuvar ortamında oluşturulmuştu.

ERKEN OLUŞUM BİLGİLERİNİ TEYİT ETTİ

SOFIA Direktörü Harold Yorke,  gözlemin evrenin erken oluşum kimyasına dair bilinenleri teyit ettiğini belirtti. Bilim insanları, Büyük Patlama’dan yaklaşık 100 bin yıl sonra oluşan helyum hidridin, birbirine bağlı gruplar halindeki atomların oluşturduğu kimyasal bileşiklerin en küçük temel yapısı olan moleküllerin ilk örneği olduğunu tahmin ediyor.