İletişim altyapısına dev yatırım! 600 bin kilometre fiber ağ hedefi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Türkiye'de bugün yaklaşık 94,3 milyon genişbant internet abone sayısına ulaşıldığını söyledi. Bakan bu yıl 600 bin km fiber ağ uzunluğunun hedeflendiğini de belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya'daki Belek Turizm Merkezi'nde düzenlenen Türk Telekom 2024 İş Hedefleri Değerlendirme Toplantısı'nda değerlendirmelerde bulundu. Devlet ve özel sektör olarak yatırım ve işbirlikleriyle Türkiye'yi telekomünikasyon merkezi haline getirdiklerinin altını çizen Uraloğlu, yeni nesil teknolojilere ve özellikle fiber yatırımlara büyük önem verdiklerini söyledi.

PAYI YÜZDE 35'E ÇIKACAK

Genişbant altyapısının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaları anlatan Uraloğlu, "Bugün yaklaşık 19,5 milyonu sabit abone, 74,8 milyonu mobil abone olmak üzere toplam 94,3 milyon genişbant internet abone sayısına ulaştık. Şu anda toplam fiber uzunluğumuz yaklaşık 550 bin kilometre ve fiber altyapı uzunluğumuzu bu yıl 600 bin kilometreye, 2028 yılına kadar da 850 bin kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. Fiberin toplam sabit genişbanttaki payını ise 2024'te yüzde 35'e ulaştırmayı, mobil genişbant penetrasyon oranını ise yüzde 90'a çıkarmayı planlıyoruz. Ayrıca bugün ülkemiz, OECD ülkeleri içinde 2021-2022 yılları arasındaki bir yıllık süreçte sabit internet yaygınlığı en çok artan ülkeler arasında yer almaktadır. Haberleşme, ulaşım, savunma sanaii, otomotiv, denizcilik... Hangi alanda olursa olsun yerli, milli ve özgün üretime büyük önem veriyoruz. Bir yandan 5G çalışmalarında yerli ve milli çerçevede ilerlerken bir yandan da 6G teknolojisinin hazırlıklarına başladık" ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu (ortada), Antalya'nın Serik ilçesindeki Belek Turizm Merkezi'nde düzenlenen Türk Telekom 2024 İş Hedefleri Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Telekom CEO'su Ümit Önal (solda) ve Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan (sağda) Bakan Uraloğlu'na plaket verdi.

TÜRKİYE TEKNOLOJİ ÜSSÜ HALİNE GELECEK

Uraloğlu, 5G altyapıları için kritik öneme sahip 5G çekirdek şebeke, 5G baz istasyonu, 5G'ye özel yönetim, servis ve yazılım ürünleri geliştirdiklerini ifade etti. Yerli üretimle yüksek teknolojili küresel markalar çıkaracaklarını kaydeden Uraloğlu, "Ülkemizi yüksek teknoloji üretim üssü haline getireceğiz. Ayrıca telekomünikasyon merkezi olma yolunda hızla ilerlerken artık uydu ve uzay çalışmaları alanında da uluslararası bir oyuncu olma yolunda önemli adımlar atıyoruz" dedi.

ALPER GEZERAVCI YENİ KAPILARI ARALADI

Uydu ve uzay teknolojileri alanlarında önemli faaliyetler gerçekleştirdiklerini bildiren Uraloğlu, "İlk defa ülkemizin insanlı uzay misyonu bir Türk astronotumuzu uzaya göndererek hem havacılık hem de uzay çalışmalarımız bakımından çok önemli bir dönem yaşıyoruz. Astronotumuz Alper Gezeravcı 13 farklı alanda uzayda bilimsel çalışmamıza öncülük etti ve yepyeni gelişmelerin kapılarını araladı. Ayrıca, ilk yerli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A ile uydu teknolojileri alanında teknik bir devrim gerçekleştiriyoruz. Türksat 6A'yı, haziran ayında yörüngesine göndermeyi hedefliyoruz" dedi.