İkinci astronotun uçuşu 8 Haziran'da

Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, yörünge altı araştırma uçuşunu 8 Haziran'da gerçekleştirecek. Atasever, 3 dakikaya yakın sürecek serbest düşme fazında 7 deney yapacak.

Türkiye uzay yolculuğunda önemli adımlar atmaya devem ediyor. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın 19 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesinin ardından, ikinci adım başlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşunun, 8 Haziran'da Virgin Galactic'in ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden gerçekleştirileceğini söyledi.

YÖRÜNGE ALTI UÇUŞ

Türkiye'nin astronotları Alper Gezeravcı ve Atasever ile dün Ankara'da 'Türk Uzay Bilim Misyonu Yörünge Altı Araştırma Uçuşu' konulu bir basın toplantısı düzenleyen Kacır, Türkiye için uzay bilimi ve teknolojilerinde yeni bir dönemin başladığını söyledi. Kacır, "Nasıl ki Alper Gezeravcı'nın tarihi uzay yolculuğu ile gururlandıysak, Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu için de oldukça heyecanlıyız. Yaklaşık 1.5 saatlik bir sürede gerçekleşmesi planlanan bu uçuşta astronotumuzu taşıyacak 'VSS Unity' yörünge altı aracı önce bir taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 45 bin fitlik yüksekliğe erişecek, ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaşacak. Yaklaşık 3 dakikalık serbest düşme fazında mikro yerçekimi ortamında, biyolojik moleküllerden gen analizlerine, metabolizma değişimlerinden baskılayıcı hücrelere, insülin kaleminden radyasyon analizine kadar 7 deney icra etmek de mümkün olacak" diye konuştu.

İLAVE MALİYET YOK

Her iki astronotun da Axiom Space, Space X ve NASA tarafından verilen temel astronot eğitimi ile yaşam ve güvenlik prosedürleri, modül ve deney ekipmanları kullanımı, hayatta kalma eğitimlerini aldığını hatırlatan Bakan Kacır, "Alper Gezeravcı'nın görevi icra etmesine mani bir durum ortaya çıkmadı. Gezeravcı, insanlı ilk uzay bilim misyonumuzu başarıyla tamamladı. Bu da en başından proje anlaşmalarında kararlaştırdığımız üzere, ilave bir maliyet oluşturmaksızın ikinci astronotumuz Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu yaparak uzay deneyimi gerçekleştirmesi imkanını ortaya çıkardı" dedi.

UZAY LİMANI 2030'DA

Uzaya bağımsız erişim programını sürdüreceklerini belirten Mehmet Fatih Kacır, şunları söyledi: "Fırlatma roketleri geliştirmeye yönelik projelerimize devam edeceğiz ve 2030'a kadar uluslararası işbirlikleriyle bir uzay limanı kuracağız. Bu süreçte Ay Programı'mızı gerçekleştireceğiz. Milli imkanlarla geliştirdiğimiz itki sistemine sahip, kendi mühendislerimizin ve bilim insanlarımızın tasarladığı ve ürettiği uzay aracıyla Ay'a erişeceğiz. Geliştirdiğimiz yenilikçi teknolojileri zorlu uzay koşullarında kullanma ve sonraki zamanlarda ticarileştirme imkanı da bulacağız."

AXİOM-3 EKİBİ TÜRKİYE'YE GELİYOR

Yörünge altı araştırma uçuşunun ardından Milli Uzay Programı kapsamındaki hedeflere yönelik çalışmaları sürdüreceklerini bildiren Bakan Kacır, "Barışın ve ortak çalışma ruhunun sembolü uzayda, önümüzdeki dönemde de uluslararası işbirliklerine devam edeceğiz. Uluslararası işbirliğinin bir yansıması olarak Axiom-3 görev ekibi haziran ayının başında ülkemizde bir araya gelecek. Uzay alanındaki tecrübelerini ve gelecek döneme ilişkin projelerini üniversitelerimizde gençlerimizle paylaşacak" dedi.