İHA ve SİHA'lar uçabilecek! Savunma sanayiinde uçak gemisi hazırlığı

Milli savaş gemisi ‘TCG Anadolu' teslimata hazırlanırken, İsmail Demir, daha büyük yeni bir geminin de gündemde olduğunu söyledi. Demir, İHA/SİHA'ları taşıyacak bir gemiye işaret etti.

Türk savunma sanayii, Türkiye'nin en büyük savaş gemisi olacak TCG Anadolu'yu teslimata hazırlarken, uçak gemisine yönelik de çalışmalar yoğunlaşacak. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'uçak gemisi' hedefini birkaç yıl önce açıkladığını anımsatarak, şöyle konuştu:

DÜNYANIN İLGİSİNİ ÇEKTİ

"Bu konuda çeşitli faktörleri düşünerek çalıştık. Anadolu gemimiz aslında havuzlu çıkartma gemisiydi. Anadolu gemisine İHA ve SİHA konuşlanmasının mümkün olduğunu gördük ve bununla ilgili çalışmalara başladık. Anadolu gemisi denize indirildi. Donanımların tamamlanması bekleniyor." Geminin üzerinde konuşlandırılması düşünülen SİHA'lara ilişkin çalışmanın da devam ettiğini vurgulayan İsmail Demir, projelere ilişkin şu bilgileri verdi: "İlk planda gemimizin hizmete girmesi önemli. Daha sonrasında Bayraktar TB-3 tipi bir SİHA'nın da üzerinde konuşlanmasıyla ilgili çalışmalar onu takip edecek. Buna ilaveten ikinci daha kapsamlı bir gemi gündemde. Dünyada da ilgi çeken bir kavramı, 'insansız hava araçları uçak gemisi' kavramını da gündeme taşıdık. Dış basında da ilgi çekti. İspanyol muhataplarımızın da bizimle aynı fikirde olduklarını gördük. Yeni, belki daha büyük bir geminin, jet motorlu, pervaneli birkaç çeşit İHA/SİHA'yı üstünde barındıracak bir formatta düşünülen bir yaklaşım var. Bunu çalışacağız."

'TÜRK TİPİ HÜCUMBOT'TA İLK PROTOTİPİN YAPIMI 2022'DE

Türk Tipi Hücumbot Projesi'nde gelinen aşamaya da işaret eden Demir, "İlk prototipin inşa süreci 2022'de başlayacak. Çok yakında, eli kulağında. Tasarım belli, üzerindeki sistemlerin olgunlaşma süreci devam etti. İlk prototip üretiminin önümüzdeki yıl başlamasını bekliyoruz" dedi. Savunma ve havacılık sanayiindeki ihracat çalışmalarına ilişkin soruları da yanıtlayan Demir, temasların sürekli devam ettiğini söyledi. Demir, "Türkiye'de savunma sanayii ihracatının önüne giderek açılacak. Önümüzdeki yıl 3 milyar doları aşacağımızı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

HİSAR O+'DA TESLİMAT ZAMANI

İrili ufaklı silah sistemlerinin teslimatlarına devam edildiğini belirten Demir, şunları kaydetti: "Hava savunmada Sungur, Hisar A+, Hisar O+ teslimatları var. Hisar O+'ların teslimatına başlayacağız. Siper'de belki bu yıl bitmeden yeni bir testi görebiliriz. Savunma sanayiinde olmayan şeyi söylemiyoruz. Spekülasyon yapmak istemiyoruz."