Hyundai, robot köpek Spot'u Kia fabrikasında test etmeye başladı

Hyundai, Boston Dynamics tarafından geliştirilen robot köpek Spot'u Kia'nın Güney Kore'deki bir üretim tesisinde fabrika güvenliğini kontrol altında tutmak üzere test etmeye başladı. Robot köpeğin, otomobil üreticisinin fabrikanın çalışanlar için güvenli olup olmadığından emin olmasını mümkün kılacağı belirtildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Geçen yılın sonlarında Boston Dynamics'i satın alan Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai, robotik devi tarafından geliştirilen robot köpek Spot'u Kia'nın Güney Kore'deki bir üretim tesisinde test etmeye başladı. Robot köpeğin, otomobil şirketinin fabrikanın çalışanlar için güvenli olup olmadığından emin olmasını mümkün kılacağı ifade edildi.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; Spot, hazırlanan bir pilot programının parçası olarak yüksek sıcaklıkları ve yangın tehlikelerini gözlemlemek üzere kullanılacak. Şirket; adını görev için 'Fabrika Güvenlik Hizmeti Robotu' olarak değiştirdiği robot köpekten, dar alanlardan geçmek ve insan gözünün algılayamadığı durumları tespit etmek için faydalanacak.

Diğer yandan; otomobil üreticisinin Robotik Laboratuvarı, Spot'u söz konusu görev için termal kamera, LiDAR sensör ve yapay zeka görevlerini yerine getirmek amacıyla daha güçlü bilgi-işlem kaynakları içeren bir sırt çantasıyla donattı. "Yapay Zeka İşleme Hizmet Birimi" olarak adlandırılan kitin; Spot'un insanları algılamasını, sıcaklığı izlemesini ve yangın tehlikelerini kontrol etmesini mümkün kıldığı belirtildi.

PİLOT PROGRAM, İKİ ŞİRKET ARASINDA YAPILAN İLK KAMUYA AÇIK İŞ BİRLİĞİ ÇALIŞMASI OLDU

Şirket ayrıca, pilot program için yeni bir web sitesi de kullanıma sundu. Sitenin, fabrika personelinin robot köpeği uzaktan izlemesini ve üretim tesisinin herhangi bir bölümünü daha yakından incelemek istemeleri durumunda kontrolü ele almalarını mümkün kıldığı dile getirildi. Başlatılan pilot program, Hyundai'nin Boston Dynamics'i bünyesine katmasından bu yana iki şirket arasında yapılan ilk kamuya açık iş birliği çalışması oldu.

Öte yandan; Spot'un geliştirici şirketi Boston Dynamics, ABD'de 1992 yılında bir mühendislik ve robotik tasarım şirketi olarak kurulmuştu. Şirket; en çok Spot, Atlas ve Handle robotlarıyla ünlüydü. 2013 yılında Google X tarafından satın alınan robotik girişimi, 2017 yılında SoftBank Group çatısı altına katılmıştı. 2020'nin Aralık ayında ise Hyundai Motor Group, Boston Dynamics'i SoftBank'ten 1.1 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın almıştı.