Hyperloop araçlar yarışıyor! Elon Musk'ın hayaline iddialı başlangıç

Elon Musk'ın hayali hyperloop projesi Türkiye'de de yol alıyor. TÜBİTAK 208 metrelik tünel kurarak gençlere kapılarını açtı. Gençler araçlarını tasarlayarak yarıştı. Hedef İstanbul-Ankara arasını 17 dakikaya indirmek.

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk'ın ABD için geliştirmeye çalıştığı hyperloop ulaşım projesi için Türkiye'de de çalışmalar başladı. TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE), 208 metrelik tünel kurarak gençlere altyapı hazırladı. Gençler de 'ray ötesi sistem' olarak tanımlanan ve beşinci nesil ulaşım modu olan hyperloop araçları tasarladı. Araçlar bu yıl ilk kez TEKNOFEST kapsamında düzenlenen "Hyperloop Geliştirme Yarışması"nda boy gösterdi. Vakumlu tünelde raya temas etmeden ilerleyen araçlarla hedef İstanbul-Ankara arasını 17 dakikaya indirmek.

AVRUPA'NIN EN İYİSİ

Yarışmanın dünkü bölümüne Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katılarak izledi. Varank, 5. nesil taşımacılık denilen hyperloopun, karada ses üstü hızlara çıkarak seyahat etme teknolojisini araştıran yeni bir alan olduğunu söyledi. Bu yarışmanın Türkiye'de ilk defa düzenlendiğine işaret eden Varank, "Avrupa'da, Amerika'da buna benzer etkinlikler yapılıyor, altyapılar kuruluyor. Şu anda Türkiye'de kurduğumuz bu altyapı, Avrupa'daki ve Amerika'daki benzerlerine yaklaşan hatta Avrupa'daki en iyi altyapılardan biri" diye konuştu.

Gebze Yerleşkesi'nde kurulan altyapının sürekli orada tutulacağını dile getiren Varank şunları söyledi: "Türkiye'de hyperloop alanında araştırma yapmak isteyen hocalarımız, öğrencilerimiz, şirketlerimiz bu altyapıyı kullanabilecekler. Gençler için burada atölyeler oluşturacağız. İnşallah hyperloop teknolojisinde, yeni nesil ulaştırma alanında da ülkemizi hak ettiği konuma taşıyacağız. Biz TEKNOFEST gençliğine güveniyoruz."

'GEBZE'YE GELİN' ÇAĞRISI

Bakan Varank "Buradan Türkiye'ye ve dünyaya sesleniyorum. Gebze'ye gelin bu altyapıyı kullananın hyperloop teknolojisini geliştirin" dedi.

15-20 YILDA TİCARİ HALE GELECEK

TÜBİTAK RUTE Müdürü Mehmet Ali Çimen, "Hyperloop teknolojisi, yeryüzünde ses üstü hıza çıkabilecek bir ulaşım modu. Bu, tüm ulaşım sektörünü yıkıcı bir şekilde değiştirebilecek bir teknoloji" dedi. Çimen, 2013'te Musk'ın makalesiyle popülerleşen teknolojinin, şu anda "emekleme" aşamasında olduğunu kaydetti. Teknolojinin belki 15-20 yıl sonra ticarileşeceğini ve insanların hizmetine sunulacağını anlatan Çimen, "Dünyada bu alanda çalışan firmaların birçoğu bu yarışmalardan çıkmış start-up'lar" dedi.

YENİ NESİL OTOBÜSLER TEKNOFEST'TE

Samsun Büyükşehir Belediyesinin toplu taşımada tasarruf sağlamak ve karbon emisyonunu düşürmek için ürettirdiği yerli elektrikli otobüsler, 15 dakikada şarj olabilecek. ASELSAN ve TEMSAN iş birliğiyle üretilen ve test sürüşleri tamamlanan lityum pilli yerli elektrikli otobüsler, 30 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde Samsun'da gerçekleştirilecek TEKNOFEST'te yolcu taşımaya başlayacak.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'mızın desteğiyle, ASELSAN öncülüğünde, TEMSAN'ın üreticiliğinde bu projeyi hayata geçirmiş olduk. Türkiye'de ilk kez yerli ultra şarj sistemine sahip lityum pilli elektrikli otobüsler Samsun'da kullanılacak" dedi. Demir "Samsun'a 10 adet geldi. TEKNOFEST'e kadar 20 otobüs gelmiş olacak. Deneme sürüşleri tamamlandı, TEKNOFEST ile birlikte yolcu servisini alıyoruz. Otobüslerimiz 15 dakikalık şarjla 80 kilometre yol gidebiliyor" diyle konuştu.

TOGG İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMA

Togg'dan yeni bir paylaşım geldi. Paylaşımda Togg tesislerine ve otomobilin üretim bandından görüntülere yer verildi. Paylaşımda, "Gemlik kampüsümüzde hedeflerimize ulaşmak için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz" ifadeleri yer aldı. Videoda çalışır halde gösterilen robotlar, birçok montaj işlemini üstleniyor. Yayınlanan videoda ayrıca araçların yine robotlar tarafında yapılacak boyama süreci ile fabrika içerisinde nasıl hareket ettirilecekleri de gözler önüne seriliyor.