Hipersonik savaş çağı başlıyor: Sesten beş kat daha hızlı

Yeni nesil savaş sistemlerinde hız unsuru dikkat çekici bir noktaya ulaştı. Hipersonik silahlar, sesin 5 kat üstü hıza ulaşarak binlerce kilometre mesafedeki hedefleri dakikalar içinde vurabiliyor. Çin ve Rusya'nın nükleer ve hipersonik kapasitelerine hız vermesi üzerine ABD de bu teknolojiye hız verdi.

Küresel silah endüstrisi, yeni nesil bir savaş çağının haberini veriyor. Rusya ve Çin’de geliştirilen hipersonik silahlar ABD’nin de radarına girdi. Çin ve Rusya'nın nükleer ve hipersonik kapasitelerine hız vermesi üzerine ABD de bu teknolojiye hız verdi.

Aksam.com.tr’nin The National Interest’ten aktardığı habere göre, hipersonik silahlar sesin 5 kat üstü hıza ulaşarak binlerce kilometre mesafedeki hedefleri dakikalar içinde vurabiliyor. Bunun yanında hipersonik hızlarda seyahat etmenin benzeri görülmemiş seviyelerde ısı üreteceği, bunun da uçuş yörüngesini ve dengeyi yönetmeyi çok zor hale getirdiği ifade ediliyor.

ISIYA DAYANIKLI MALZEME ÜRETİLİYOR

ABD Savunma Bakanlığındaki (Pentagon) araştırmacılar ve silah geliştiricileri, aşırı yüksek sıcaklıklarda operasyonel kapasiteyi giderek daha fazla sürdürebilen yeni nesil “ısıya dayanıklı malzemeler” geliştirmek için yoğun çaba harcıyor.

YÜKSEK HIZLI SALDIRILARDA YENİ BOYUT

Hipersonik silahlar, yüksek hızlı saldırıya yeni boyutlar da katacak. Örneğin, otonom bir hipersonik silah veya insansız hava aracı, bir hava savunma sistemini ayırt edebilecek ve sonra bunlardan rahatlıkla kaçınabilecek.

ABD’DE TEST YAPILDI

Pentagon, 19 Mart 2020’de Amerikan ordusunun Hawaii'de başarılı bir hipersonik füze testi gerçekleştirdiğini açıkladı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığı bu habere göre, Pentagon’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“ABD donanması ve ABD Kara Kuvvetleri Yaygın Hipersonik Süzülme Kabiliyetli Aracı (C-HGB) hedef noktasına hipersonik hızda uçurma testini başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.”

ABD ORDUSU 2023’E HAZIRLANIYOR

DefenceNews dergisi, ABD ordusunun bu silahı Kara ve Deniz kuvvetlerince kullanılmak üzere iki farklı versiyonda geliştirdiğine işaret ediyor.

En büyük zorluklardan birinin, hipersonik bir saldırı kabiliyetini test etmek ve sahaya alma hızı olduğu vurgulandı.

ABD ordusu 2023 yılında Kara Kuvvetlerinin kullanacağı bir silah istiyor. Bu durum ise üreticilerin “bir veya iki yıl içinde hipersonik füzeler inşa edecekleri” anlamına geliyor.

Deniz Kuvvetleri, gemiyle fırlatılan kabiliyetinin 2023'te, denizaltından fırlatılan bir füzenin ise 2024’te yapılmasını istiyor. Hava Kuvvetleri ise 2022'de havadan fırlatılan versiyonunu sahaya sürmek istiyor.

Menzili 2 bin 500 metreye çıkarıldı: KARAOK 'sürpriz' saldırılara izin vermeyecek

Doğu Akdeniz'de sıcak günler kapıda: “Yunanistan üzerinden vekalet savaşı sürecek”

TÜBİTAK SAGE duyurdu: Bozdoğan füzesi x-ışını muayenesinde

Amerikan demokrasisi çatırdadı: “Cin şişeden çıktı”