Hindistan, Chandrayaan-3'ü başlatıyor

Hindistan, çok az keşfedilen güney kutbunun yakınına inen ilk ülke olmayı hedefleyen üçüncü Ay misyonunu başlatmaya hazırlanıyor.

aksam.com.tr

Aksam.com.tr'nin BBC.com'dan aktardıklarına göre Chandrayaan-3 aracı, Sriharikota Uzay Merkezi'nden Cuma günü saat 14:35'te (09:05 GMT) kalkacak. Yörünge aracı, iniş aracı ve gezici içeren bu görevde, iniş aracının 23-24 Ağustos tarihlerinde Ay'a ulaşması planlanıyor.

Uzay yetkilileri, başarılı bir görev tamamlanması durumunda Hindistan'ın Ay'a yumuşak iniş yapan dördüncü ülke olacağını belirtti. Chandrayaan-3, Hindistan'ın Ay keşif programındaki üçüncü görev olup, önceki Ay görevlerinin başarısı üzerine inşa edilmiştir.

Chandrayaan-1 proje direktörü Mylswamy Annadurai, ülkenin ilk Ay görevinin 2008 yılında gerçekleştiğini ve bu görevde Ay yüzeyinde su için ilk ve en detaylı araştırmanın yapıldığını ve Ay'ın gündüzleri bir atmosfere sahip olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Chandrayaan-2, 2019 yılında fırlatılan bir yörünge aracı, bir iniş aracı ve bir geziciden oluşan bir görevdi.

Ancak görev kısmen başarılı oldu. Yörünge aracı hala Ay çevresinde dönerek incelemelerine devam ederken, iniş aracı yumuşak bir iniş gerçekleştiremedi ve iniş sırasında düştü.

Annadurai, bunun nedeninin "fren sistemindeki bir son dakika arızası" olduğunu açıkladı.

Hindistan Uzay Araştırma Kurumu (ISRO) Başkanı Sreedhara Panicker Somanath, son çarpışmanın verilerini dikkatlice incelediklerini ve aksaklıkları gidermek için simülasyon tatbikatları gerçekleştirdiklerini belirtti.

Chandrayaan-3, selefiyle aynı hedeflere sahip olan 3.900 kg ağırlığında bir araçtır ve maliyeti 6.1 milyar rupiye (75 milyon dolar; 58 milyon sterlin) ulaşmaktadır. Bu hedefler arasında Ay'ın yüzeyine yumuşak bir iniş gerçekleştirmek de bulunmaktadır.