HBO ile ilgili bomba iddia! Kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşıyor

ABD'nin dijital içerik platformlarından HBO ile ilgili paylaşılan iddia ortalığı karıştırdı. Yakın zamanda Türkiye'de de hizmet vermeye başlayacak HBO'nun kullanıcı verilerini Facebook ile paylaştığı öne sürüldü.

Dijital içerik platformu HBO kişisel verilerin sızdırılması iddiasıyla suçlandı. HBO'nun kullanıcı verilerini Facebook ile paylaştığı sebebiyle şirkete toplu dava açıldı.

Variety'nin haberine göre HBO Max, Video Gizliliğini Koruma Yasası'nı ihlal ederek abonelerinin onayını almadan izleme geçmişi gibi bazı kullanıcı verilerini Facebook ile paylaştığı gerekçesi ile dava edildi.

Bu noktada Facebook ile reklam iş birliği bulunan HBO Max, iddialara göre abone izleme geçmişi başta olmak üzere bazı hassas verileri profilleriyle bağlantı kurulması ve ilgili reklamların gösterilebilmesi için sosyal medya platformuyla paylaştı.

Yasayı ihlal ettiği iddia ediliyor

Açılan toplu davada Facebook'a müşteri listeleri sağlamak ve kullanıcıların görüntülenme alışkanlıklarının profillerle eşleştirilmesine izin vermekle suçlanan HBO, bilindiği üzere kişiselleştirilmiş reklamlar sunmak için kullanıcı bilgisayarı ile web sunucusu arasında gönderim sağlanan ve küçük veri parçaları olan çerezleri kullanıyor.

Bununla birlikte kullanıcı verilerinin eşleştirme amacıyla kullanıldığını bildiği halde kullanıcılardan herhangi bir izin almadan Facebook ile paylaşımı sürdüren şirketin, Video Gizliliği Koruma Yasası'nı ihlal ettiği iddia ediliyor.

HBO'nun davada haksız bulunması halinde büyük bir para cezasına çarptırılacağını söyleyebiliriz. Daha önceden benzer iddialardan suçlu bulunan ve kısmen de olsa Video Gizliliği Koruma Yasası'nıihlal eden TikTok, 92 milyon dolarlık bir para cezası ödemek zorunda kalmıştı.