Hata yapmadan inovasyon yapmamız mümkün değil 

Startup İstanbul’da konuşan ünlü girişimci Draper “Okulda çocuklarımıza hata yapmamayı öğretiyoruz. Bunu değiştirmemiz gerekiyor. Çünkü hata yapmadan inovasyon yapmanız mümkün değildir” dedi. 

Etohum’un düzenlediği Startup İstanbul 2017, ABD, Avrupa ve Asya’dan gelen binden fazla katılımcı ve 500’den fazla girişimciyi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in stratejik partnerliğiyle ağırladı. Etkinlikte konuşan dünyaca ünlü girişimci Tim Draper başarılı bir girişimcinin bu uzun yolda defalarca kaybedebileceğini vurguladı. 2008 krizinde toplumca bir şeyleri yanlış yaptığımızı fark ettiğimizi belirten Draper “Okullarda çocuklarımıza hata yapmamayı öğretiyoruz. Bir sınavdan 100 puan almak hiç hata yapmamak anlamına geliyor. Bunu değiştirmemiz gerekiyor. Çünkü hata yapmadan inovasyon yapmanız mümkün değildir. Tek yapmanız gereken denemeye devam etmektir”  dedi.

AÇIK FINDIKLA KAPANMAZ 

MEF Üniversitesi’nden Prof. Erhan Erkut ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Girişimcilik genç olmanın olmazsa olmaz parçasıdır” tweetini hatırlatarak “Dünyanın fındık ihtiyacının %75’ini üretiyoruz. Fakat bu ithal ettiğimiz iPhone miktarını karşılamaya yetmiyor. Türkiye mali açık veren ülkeler arasında 6’ncı. Bu açığı kapatmamız fındık ihracatıyla mümkün değil, daha çok katma değer yaratan ürünler üretmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Genç işsizlik sosyal risk, ilacı girişimcilik

Cumhurbaşkanı’nın bu cümleyi kurmasının bir başka sebebinin de yüksek genç işsiz sayısı olduğunu belirten Erkut “Herhangi bir iş yapmayan veya herhangi bir eğitim sürecinde olmayan genç oranımız dünya ortalamasının çok üzerinde. Bu da çok önemli bir sosyal risk taşıyor. Tüm bunların cevabı girişimcilikte yatıyor” dedi.

Ünlü girişimciden ‘altın’ tavsiye

2023 hedefine ulaşmak için şart 

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 yılında Türkiye’nin dünya ticaretindeki payını yüzde 1,5’e çıkarmayı ve Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almasını hedeflediklerini belirterek, “Bu hedeflere Ar-Ge, inovasyon, tasarım, markalaşma ve girişimcilik olmadan ulaşmak mümkün değil” dedi. 2015’te yaptıkları çalıştayda bu hedeflere ulaşabilmek için 8 yıllık bir perspektif oluşturduklarını aktaran Büyükekşi, “Türkiye ve İstanbul’u bölgede lider bir girişimcilik merkezi haline getirmek istiyoruz. Bunun yanında, ihracatımızın yüzde 20’sinin start-up şirketler tarafından yapılmasını istiyoruz” dedi. TİM Başkanı Büyükekşi ayrıca, TİM’in 5 senedir düzenlediği “Türkiye İnovasyon Haftası” etkinliğinin kapsamını genişleterek “Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası” haline getirdiklerini söyledi. 

Türkiye’ye ilgi giderek artıyor

Startup İstanbul’la ilgili değerlendirmede bulunan Etohum Kurucusu Burak Büyükdemir ise “Tüm dünyadan girişimcilerin Türkiye’ye olan ilgisi gün geçtikçe artıyor. Bunu çok yakından gözlemleme fırsatı buluyor. Startup İstanbul olarak bu sene de tüm dünyadan 21 bin girişimin başvurusunu aldık. Bunu bir fırsata dönüştürmeliyiz. İstanbul’u dünyanın önemli girişimcilik merkezi yapabiliriz. Burada çıkartacağımız katma değeri yüksek girişimcilerle ekonomimize çok ciddi fayda sağlayabiliriz” açıklamasında bulundu. Etkinlikte Draper’ın yanında My Pitch’in kurucu CEO’su Bill Kenney, The Abraaj Group Genel Müdürü Omar Syed, yazar ve girişimci Amal Dokhan gibi isimler konuşmacı olarak yer aldı.