Hakkari'ye ‘NASA üssü' kuracak

10 yıldır görev yaptığı NASA'dan ayrılacağını açıklayan Ordulu astrofizikçi Umut Yıldız, “Türkiye'de büyüyen uzay sektörüne katkıda bulunmak için Hakkari'de bilim merkezi açacağız” dedi.

Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen en büyük inovasyon buluşması Türkiye Innovation Week'te 'Uzay İhracatı' paneline katıldı. NASA'da 10 yıldır görev yapan Dr. Yıldız, önümüzdeki hafta görevini bırakacağını açıkladı. Türkiye'de uzay sektörünün hızla geliştiğini belirten Yıldız, "Ben de bu gelişime daha fazla katkı sağlamak istedim ve bu nedenle NASA'daki 10 yıllık görevimden ayrılmaya karar verdim. Uydu sektörü olabilir, teknolojinin gelişmesi ya da misyonların yazılmasıyla alakalı da olabilir. Gelecekte bir ay misyonu, bir Mars misyonu ya da uzaklara gidecek bir misyonla alakalı da olabilir. Tüm bunlara katkıda bulunabilirim. Bunun olacağını da biliyorum çünkü gençlere güveniyorum" dedi. Ortaokuldan, ilkokuldan, üniversite öğrencilerinin bir şekilde bilime yönelmesi için çalıştığını belirten Yıldız, şunları söyledi:

BİLİME YÖNELTECEK

"Özellikle bazı şehirlerde bilim merkezinin olmadığını biliyorum. Bu bilim merkezlerinin kurulması için elimden geleni yapmak istiyorum. İlk olarak Hakkari'de bir bilim merkezi kurmak için altyapı çalışmaları var. Bir yıl içinde bu çalışmaları tamamlamayı umuyorum" dedi.

Dr. Umut Yıldız, NASA'ya ait Jet Propulsion Laboratory'de derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak çalışıyor.