Google, artırılmış gerçeklik gözlüğü geliştiriyor: Detaylar ortaya çıktı

ABD merkezli teknoloji devi Google'ın, ‘Project Iris' adı altında yeni bir artırılmış gerçeklik gözlüğü geliştirdiği ortaya çıktı. Gözlüğün, 2024 yılında piyasaya sürüleceği iddia edildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

ABD merkezli teknoloji devi Google, pazarda Meta ve Apple gibi rakipleriyle mücadele edebilmek adına 'Project Iris' kod adıyla yeni bir artırılmış gerçeklik gözlüğü geliştirmeye başladı. Gözlüğün, 2024 yılında piyasaya sürüleceği ifade edildi. Bağımsız bir biçimde kullanılabilecek olan cihazın, Google tarafından geliştirilen bir işlemci ve dışa bakan kameralarla geleceği belirtildi. İddialar ayrıca; ürünün, Android işletim sistemiyle çalışacağı veya Google tarafından geliştirilen özel bir işletim sistemini kullanacağına işaret etti.

Aksam.com.tr'nin Engadget'tan aktardığı habere göre; Google'ın artırılmış gerçeklik gözlüğü, işlemcinin dahili sınırlandırmalarından kurtulabilmek adına bulut tabanlı bir işleme sistemi kullanacak. Sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak makinelerin uzaktan yönetilmesi esasına dayanan ve şirket içerisinde 'Project Starline 3D' adıyla anılan projenin de başındaki isim olan Clay Bavor, artırılmış gerçeklik gözlüğü projesini de yönetecek.

Ekipte ayrıca; Google Asistan'ın geliştiricisi Scott Huffman, ARCore yöneticisi Shahram Izadi ve Meta'nın şirket içi işletim sistemi geliştirme departmanının eski yöneticisi Mark Lucovsky de yer alacak. 'Pixel' departmanı ise donanımın geliştirilmesine katkı sağlayacak.

GOOGLE CEO'SU, EKİM AYINDA ARTIRILMIŞ GERÇEKLİĞE YATIRIM YAPACAKLARINI AÇIKLAMIŞTI

Diğer yandan; Google CEO'su Sundar Pichai, Ekim ayında yaptığı bir açıklamada artırılmış gerçeklik teknolojisinin şirket için büyük bir yatırım alanı olduğuna işaret etmişti. Pazarlama stratejisi henüz net olarak belirlenmeyen ürünün, erken geliştirme aşamalarında olduğu ve bu nedenle 2024 hedefinin kesin olmadığı tahmin edildi.

Apple'ın da bir karma gerçeklik gözlüğü geliştirdiği biliniyordu. Benzer şekilde, Meta da hem artırılmış gerçeklik ekipmanları geliştiriyor hem de 'metaverse'e yönelik büyük atılımlar yapıyordu. Google tarafından geliştirilen artırılmış gerçeklik gözlüğünün, pazarda Apple ve Meta gibi rakiplerle mücadele edeceği dile getirildi.