Google, akıllı telefonla göz hastalıklarını tespit edecek! 2 yeni yapay zeka projesi geliştiriyor...

Google'ın sağlık taraması odaklı platformu Google Health, 2 yeni yapay zeka destekli proje üzerinde çalışıyor. Projelerden birinin, akıllı telefonlar aracılığıyla kullanıcıların göz hastalıklarını tespit etmeyi hedeflediği ifade ediliyor. İkinci proje kapsamında ise Google Health'in, düzensiz kalp atışını tespit edeceği belirtiliyor.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

ABD merkezli teknoloji devi Google'ın sağlık taraması odaklı platformu Google Health, göz hastalıklarını ve düzensiz kalp atışını tespit etmek için akıllı telefonları kullanan 2 yeni yapay zeka projesi üzerinde çalışmaya başladı. Proje çalışmaları, Google Health AI Başkanı Greg Corrado tarafından yapılan bir paylaşımla açıklandı.

Aksam.com.tr'nin Fierce Biotech'ten aktardığı habere göre; ilk proje, göz kusurlarını tespit etmek için akıllı telefondaki göz fotoğraflarını kullanmayı hedefliyor. Google'ın, bu kapsamda şu ana kadar diyabetik göz hastalığını tespit edebilmek için 10 bin hastayı taradığı belirtiliyor. Şirketin, güncel olarak benzer bir projenin 'Ar-Ge' aşamasında olduğu da biliniyor. Bu proje de yapay zekanın, bir kişinin gözünün akıllı telefonla çekilmiş bir fotoğrafı üzerinden diyabetik hastalıkları ve diyabetik olmayan hastalıkları tespit edip edemeyeceğini araştırıyor.

Teknoloji devi, yapay zekanın derin öğrenme algoritmalarının bir gözün iç görüntüsünü inceleyerek yüksek kan şekeri ve kolesterol seviyesi gibi kardiyo risk faktörlerini de ortaya çıkarmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor.

GOOGLE HEALTH, DÜZENSİZ KALP ATIŞINI DA TESPİT ETMEYİ HEDEFLİYOR

Google Health, ikinci proje kapsamında ise düzensiz kalp atışını tespit etmeyi hedefliyor. Şirketin, daha önce telefon sensörleriyle makine öğrenimi teknolojisini birleştirerek kullanıcının kalp atışı ve solunum hızı gibi sağlık verilerini tespit edebilmeyi başardığı biliniyor.

Teknoloji devi, son açıklamasında ise göğsün üzerine akıllı telefonu yerleştirerek yerleşik mikrofonlar üzerinden kalp atışı sesini kaydetmeyi amaçlayan yeni bir projesini duyurdu. Projenin, telefonların kalp atışını doğru bir şekilde tespit etmek için kullanılıp kullanılamayacağına odaklandığı ifade edildi.