Girişimcilerin gözü ‘İtü Arı Fonu'nda

Bünyesindeki 380 Ar-Ge firmasıyla yılda 2 milyar dolar ihracat ve 11 milyar dolar ciroya ulaşan İTÜ ARI Teknokent, kendi yatırım fonunu kuruyor. 2025'in ilk çeyreğinde faaliyete geçecek olan “Arı Fon” tüm girişimlere açık olacak.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

İTÜ Çekirdek'in teknolojik ve yenilikçi ürünlerle birlikte iş fikirlerine sahip tüm girişimleri yerel ve global girişimcilik ekosistemiyle buluşturduğu Big Bang Startup Challenge İstanbul'da gerçekleşti. 50 girişimin 7 farklı sektörel dikeyde sunum yaptığı Bin Bang sahnesinde bu yıl 2.85 milyar TL'lik ödül, nakit ve yatırım duyurusu yapıldı. Geliştirdikleri teknolojilerle büyük beğeni toplayan ve yatırımcıları etkileyerek ilk beşte yer almaya hak kazanan girişimler ise sırasıyla; Pomeco, Sensed AI, Waste Log, Aylara Güç Çözümleri ve Genoride oldu.

İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Attila Dikbaş, Big Bang öncesi Akşam Gazetesi'ne hedefleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

2025'TE DEVREYE GİRECEK

Etkinlik öncesinde AKŞAM Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulunan İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, "İTÜ ARI Teknokent olarak biz girişimciler için elverişli şartları oluşturup parlayıp çoğalmalarını sağlıyoruz. Tıpkı cin mısır gibi, biz gerekli ısı ve şartları sağladıktan sonra girişimlerimiz birer birer patlayıp çoğalıyor, büyüyor" dedi. 2025'in yeni projelere gebe olduğuna dikkat çeken Dikbaş şunları kaydetti: "Girişimcilerimizin önemli bir kısmı bizim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nu ve buna bağlı olarak kuracağımız ARI FON'u bekliyor. 2025'in ilk çeyreğinde devreye girecek bu fonla en büyük gayemiz; girişimcilik ekosistemini beslemeye devam etmek. Bugüne kadar 28 girişimin yatırım turuna katıldık, halihazırda hissedarı olduğumuz 70 portföy girişimimiz var. Ulaştığımız ölçek bizler için gerçekten umut verici. Kurulacak fonumuzla birlikte ileriki dönemlerde daha fazla girişime daha çok yatırım yapmayı hedefliyoruz."

2.85 MİLYAR TL'LİK REKOR YATIRIM

Girişimcilere sunduğu desteğin yanı sıra yatırımcı kimliğini bu yıl da devam ettiren İTÜ ARI Teknokent, Big Bang sahnesinde sunum yapan 50 girişim arasından Tumurly'ye 50 bin dolar, Exar'a 25 bin dolar, Fire-Stopper'a 25 bin dolar ve Pomeco'ya ise 25 bin dolar yatırım yaptı. Bunun yanı sıra İTÜ Çekirdek girişimlerinden Bita Enerji, Büyütech, Optimimax, Tekno Sürüm, Elaves, Counterfake, Weartechclub, TailorCast, Glance AI, Tumurly, Hergele, Meetgate, Nativia, Remora, Rumitech ve RepG girişimlerinin yatırımları da Big Bang 2024 sahnesinde duyuruldu. Etkinlikte ayrıca 2024 içerisinde yatırım almış toplam 99 İTÜ Çekirdek girişiminin yatırımları da kutlandı. Big Bang Challenge sahnesinde sunum yapan girişimler arasında sürdürülebilirlik ve yapay zeka oranının yüksekliği dikkat çekerken, alınan yatırım miktarı da bir önceki yıla göre 2 katına çkarak kendi rekorunu kırdı. İTÜ Arı Teknokent'in yatırım yaptığı inovatif girişimler şöyle:

TUMURLY: Akıllı güneş sistemleri ve rüzgâr türbinleri üreten bir mühendislik firması

EXAR: AR, VR ve XR teknolojilerini kullanarak sanal fabrika turlarından 3D ürün konfigüratörlerine kadar geniş bir yelpazede endüstriyel çözümler sunuyor.

FIRE-STOPPER: Maden atıkları kullanarak, yeşil yöntemle yangın önleyici malzemeler üretiyor.

POMECO: Atık nar kabuklarını ileri dönüştürerek; tekstil, otomotiv ve mobilyasektörlerinde kullanılabilecek bitki bazlı, deri alternatifi, dayanıklı bir biyo-malzeme üretiyor.

GLOBAL PAZARIN KAPILARINI AÇIYOR

İTÜ Çekirdek'in bugüne kadar destek verdiği 5 bini aşkın girişim, bugün 11 bin kişiye istihdam sağlıyor. İTÜ Çekirdek girişimleri bugüne kadar 280 milyon doları aşkın yatırım aldı. İTÜ ARI Teknokent'in girişimlerin globalleşmesi için Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı'nı düzenlediklerini hatırlatan Atilla Dikbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu programla Fransa, İngiltere, Almanya, Hollanda ve BAE'yi Türkiye'den girişimler için online ve fiziksel ortamlarda erişilebilir kılıyoruz. Global Hub çalışmalarımıza önümüzdeki yıl ABD ve Asya ülkelerini de dahil etmek üzere çalışmalarımızı hızlandırdık."