Geri çevirdiği Almanlara yerli SAMUR'la rakip oldu

Yerli ‘SAMUR’ Güney Kore’nin açtığı ihalede Almanya’ya rakip oldu. FNSS’nin genel müdürü Nail Kurt, “SAMUR, zırhlı araçların nehir gibi aralıklı engellerden hızlıca geçişini sağlıyor. Almanya tek üreticiydi, biz de ürettik ve onlarla yarışıyoruz” dedi.

MİRAY ÇİMEN

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın, Almanya’dan ‘direkt alım’ kararını değiştirerek, ‘yerli geliştirme ve üretim’ ihalesi açması üzerine ihaleyi kazanan ve Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü’nü üreten FNSS, bu ürünle Güney Kore ihalesinde Almanya’ya rakip oldu. FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, bir grup gazeteciye Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü ‘SAMUR’ hakkında bilgi verdi. Zırhlı araçların nehir gibi aralıklı engellerden hızlı bir şekilde geçişine imkan sağlayan seyyar köprü projesine ilişkin şunları söyledi: 

TEKLİFLERİNİ REDDETTİK 

“Bu işi yurtiçi geliştirme projesi olarak aldık. Almanya, dünyada bu ürünü ilk geliştiren ülke ve o zaman için tek üretici konumundaydı. Biz Savunma Sanayii Başkanlığı'nın ihalesini kazanınca Almanlar, ‘Biz üretip size verelim’ dedi. Biz, ‘Olmaz, biz geliştirip üreteceğiz’ karşılığını verdik. Şimdi projede Almanlarla yarışıyoruz. Yerli imkanlarla Samur'u tasarladık ve ürettik.”

100 milyon dolarlık ihale bu yıl sonuçlanacak

“Bugüne kadar TSK’ya toplam 52 adet Samur verdik ve şimdi de Güney Kore’de 100 milyon dolarlık bir projede Almanlarla yarışıyoruz” diyen Kurt, “Şu anda tekliflerin verilmesi aşamasındayız. Güney Kore, bu yıl ana yükleyiciyi seçmeyi planlıyor. Sistemimizin daha üstün olduğuna inanıyoruz. Bizim sistemin karada ve suda hareket kabiliyeti daha üstün ve daha yeni bir sistem. Ayrıca teknoloji transferi konusunda da biz batılılara göre çok daha paylaşımcıyız” ifadelerini kullandı.

ZAHA’ya da büyük ilgi geldi

Dünyada yalnızca ABD tarafından üretilen Zırhlı Amfibi Hücum Aracı’nı da (ZAHA) yerli imkanlarla ürettikleri bilgisini veren Kurt, şunları söyledi: “Bunu ilk kez IDEF’te sergiledik. Birçok ülkenin askeri alım heyetlerinden büyük ilgi gördü. ZAHA, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarına amfibi harekatta birliklerin kıyıya güvenli şekilde ulaşmasını sağlıyor. 2021’den itibaren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girecek ve bu kapsamda ilk kez TCG Anadolu’da kulla-      nılacak.”