FIFA 16 İnceleme

Türkçe dil desteği, Türkiye Süper Ligi, Kadın Milli Takımları ve Ultimate Team gibi özellikleri ile dikkat çeken oyun neler sunuyor, yakından bakıyoruz.

Oğuz BİRKARDEŞLER / aksam.com.tr


FIFA 16, bu yıl da bir önceki senenin üstüne koyarak evlerimizdeki stadyumlarımıza konuk oldu. Yeni modları, özellikleri ve oynanış mekanikleri ile geçen yıllara göre atağa kalkmış olan PES 2016 ile büyük bir rekabete girdi. Bakalım FIFA 16 bize neler sunuyor?

Verdiğiniz paranın hakkını en çok veren oyunlardan birisi de hiç şüphesiz ki FIFA, PES, NB2K gibi seriler. Zira bir yıl boyunca güncel olarak, sonrasında ise tercihe bağlı olarak uzun süreler sıkılmadan oynamanız mümkün. FIFA 16, zaten uzun soluklu olan ömürünü yaptığı yenilikler ile arttırmayı başarıyor. Bu yeniliklerin başında Türkiye Süper Ligi'nin lisanslı olarak yer alması ve oyunun Türkçeleştirilmesi yer alıyor. Kadın Milli Takımlarının oynanabilir olması ise bir diğer güzel yenilik.

Oyunun Türkçe olması özellikle Turnuvalar ve Ultimate Team gibi metin içeren modlarda işe yarıyor. Ancak oyundaki Türkçe'nin sadece metin bazlı olduğunu ve spikerlerin dublajlarının Türkçe olmadığını belirtelim.

Bundan önceki futbol oyunlarında genelde FB, BJK ve GS gibi büyük takımlarımız yer alıyordu. Ancak Avrupa Kupalarına katılım durumları, alınan men cezaları gibi bazı sebeplerden es geçildikleri de oluyordu. Ancak FIFA 16'da bu sezon ligde mücadele eden 18 takım da yer alıyor. Böylelikle üç büyük takım taraftarı olmasanız bile turnuva modunda Süper Lig'de takımınızı seçip, şampiyonluğu için ter dökebilirsiniz.

İlk sürümün güncel kadrolara oldukça yakın olduğunu söyleyebilirim. Ancak eksiklikler göze çarpıyor. Fenerbahçe'den ayrılmış olan Moussa Sow'un kadroda olması, kiralık olarak gelen Lazar Markovic'in olmaması gibi.. Ancak EA hesabına giriş yaptığnızda aldığınız otomatik güncellemeler ile kadrolar da güncellenmiş oluyor.

Oynanış kısmında dikkat çeken öğelerin başında bire bir mücadelelerin daha ön planda olması, biraz daha yavaş oynanış gibi unsurlar yer alıyor. Tek paslarla hızlı ilerleseniz bile PES'in arcade türündeki oynanışı gibi bir hızdan bahsetmek mümkün değil. FIFA'da savunma yapmak zordur. Bilirsiniz PES'teki gibi bir tuşla rakibinizi kovalamazsınız. FIFA bu savunma işini her yıl biraz daha geliştiriyor ve bir süre sonra sadece oyunu oynamayı bilmek yetmiyor. Aynı zamanda alan savunması gibi futbol taktiklerini de bilmek gerekiyor. Kayarak müdahaleler de eskisi gibi hep olumlu sonuç vermiyor. Rakip oyuncular kayacağınızı anladıklarında çalım atabiliyorlar ve savunmanız çabuk oyundan düşebiliyor. Ayrıca savunmadaki müdahaleler de penatlı ile sonuçlanabiliyor. Yani savunma yapmak bir hayli zorlaştırılmış.

 Bunun yanı sıra oyundaki zorluk derecesi çok iyi ayarlanmış. Yarı Profesyonel zorlukta maçlar farklı biterken profesyonel'de oyun dengeleniyor, zorluk seviyesi arttıkça rakibin hücum ve savunma aksiyonları gelişiyor. Real Madrid de olsanız Barcelona da olsanız rakibin top yapmasını engellemek oldukça güç.

Şut, pas – ara pası, orta gibi mekaniklere bakacak olduğumuzda oyundaki iyileştirmeler dikkat çekiyor. Biraz çalıştıktan sonra frikikten ve uzak mesafeden gol atma şansımız artıyor. Paslar ve ortalar ise şutlara göre biraz daha zorluyor. Burada pasların şiddetini, yönünü, falsosunu biz ayarlamalıyız. Dalgınlığınıza geldiğinde ortaları tribünlere göndermeniz olası..

Oyunda kamera açıları varsayılan ayarlarda sahadan oldukça uzakta konumlanmış. Bu da tüm sahaya hükmetmenizi sağlıyor. Ancak benim gibi biraz daha yakın çekimleri seviyorsanız bu ayarları da ilgili menüden rahatlıkla değiştirebilirsiniz. Sahaya hükmetmek demişken bir adamla topu alıp tüm sahayı geçmek pek de mümkün olmuyor. Hem oyuncumuz uzun bir koşu yaptığı için yoruluyor hem de rakip savunma bunu müsaade etmiyor. Ancak şöyle güzel bir yanı var ki; bazı maçlarda takımlar arası güç farkı çok varsa, skor bir takım adına çok açılmışsa ya da rakip, takım halinde yükleniyorsa kontra atakla boş alanlar bulabiliyorsunuz. Bu da oyunların oldukça heyecanlı geçmesine sebep oluyor.

Oyuncuların fiziksel özellikleri ve farklılıkları çok iyi yansıtılmış. Örneğin fiziksel olarak zayıf bir yapısı bulunan Messi ile Real Madrid'in uzun defansları arasına girdiğimizde zaman zaman duvara çarpmış gibi oluyoruz. Omuz omuza mücadaleler, topun konumuna göre değişik animasyonlarla şut çeken forvetler, kalecilerin yaptığı akıl almaz kurtarışlar, zaman zaman da futbolcuların saha içerisinde itişip kakışması gerçekten görülmeye değer fiziksel detaylar.

Kağıt üstünde kadınların maçları ve turnuvaları da erkeklerinden herhangi bir farklılık içermiyor. Ancak fiziksel olarak erkekler kadar güçlü ve yapılı olmadıkları için kadınlarla oynamak kısa bir süreliğine de olsa başka bir oyun oynuyormuşsunuz hissi veriyor. Zira kadınların maçlarında oldukça boş alan bulabiliyoruz. Yine de bu boş alanları erkekler kadar kolay geçemiyoruz. Ben topa vuruşların da erkeklere göre biraz daha güçsüz olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında bir farklılık içermiyor. Zaten sadece Ulusal Kadın Milli Takımları seçilebiliyor.

Gelelim Ultimate Team moduna.. FIFA'cıların belki de en çok zaman geçirdiği bu modda, kurduğumuz takımın kimyasının da iyi olması gerekiyor. Olay en iyi oyuncuları almaktan değil en uyumlu oyuncuları almaktan geçiyor. Burada oyuncuların aynı ülkeden, aynı takımdan olmaları ve gerçek mevkilerinde oynamaları büyük önem taşıyor. Draft moduna ise 15000 coin vererek giriyoruz ve maç kazandıkça coin kazanmaya devam ediyoruz. Böylelikle takımımız için daha iyi oyuncuları alabiliyoruz. Kendi oluşturduğumuz takımla en iyi olmaya çalışıyoruz. Ayrıca oyunda, oyuncu oluşturma ve düzenleme, takım düzenleme gibi özellikler de bulunuyor. Kendiniz için oluşturduğunuz karakterin hem fiziksel hem de yetenek özelliklerini istediğiniz gibi belirleyip, dilediğiniz takımın için dahil edebiliyorsunuz. 

FIFA 16'da bir çok hoş detay var. Bu küçük detaylar FIFA'nın farkını ortaya koyuyor. Maç oynanırken saha kenarında ısınan yedekler, hakemin spreyle serbest vuruş çizgilerini çizmesi, gol çizgisi teknolojisi bunlardan bir kaçı.. Maç esnasında, dikkat çeken oyuncu, gol krallığı, puan durumu, futbolcu karşılaştırmaları gibi bir çok istatistiğin görüntülenmesi oyunu zenginleştiriyor. Bu ufak detaylar oyuna gerçekçilik katıyor. Gol sevinçleri de düzelen bir diğer özelliklerden. Artık gol sevinçlerinin daha kontrollü bir şekilde kutlayabiliyoruz. İster gol atar atmaz, ister tribünlere ya da istediğimiz yöne doğru koşarak.



FIFA 16 gücünü yeni nesilde bildiğiniz gibi Ignite Engine'den alıyor. Xbox 360 ve PlayStation 3'te ise Impact Engine kullanılıyor. Yeni nesilde yüksek çözünürlüğün de verdiği imkanlar ile stadyumlar, sahanın parlakığı, çimlerin yumuşaklık hissi gibi bir çok öğe daha gerçekçi duruyor. Özellikle tribünlerdeki canlılık hayranlık uyandırıcı. Ancak genel anlamda grafiksel anlamda bir önceki yıla göre çok fazla bir iyileştirmenin göze çarpmadığı oyunda ışıklandırmalar ve gölgelendirmeler başarısını koruyor. Futbolcuların benzetilmesi konusunda biraz sıkıntılar yaşanmış. Rakibi PES ile karşılaştırdığımızda PES'in grafik kalitesi ve futbolcu benzerliği anlamında çok daha ileri olduğunu söyleyebilirim. 

Sesler konusuna gelirsek spikerlerimiz kaldığı yerden devam ediyor. Martin Tyler ve Alan Smith ikilisi hem maçı anlatıyor hem de dikkat çekici yorumlar yapıyor. Uzun mesafeden şut çektiğimizde “bencil, buradan şut çekerek neyi denedi” gibi yorumlar yapıyorlar. Maçın başında ilk onbiri sayıyorlar. Spikerlerin  maçı anlatımları oynanışı zenginleştiren bir unsur olmuş. Oyunda yine çok kaliteli müzikler bulunuyor. Bazı müzikleri dinlemek için takım seçimi ekranında zaman geçirdiğim çok an oldu. İşte o şarkılardan birisi;

Oyunda ufak tefek hatalar da bulunuyor ancak bunlar güncellemeler ile giderilebilecek hatalar. Bazı Türkçe metinlerde anlam bozuklukları, savunma yapmanın zorlaşması ve grafik olarak çok üst düzey bir performans sunmaması oyunun göze çarpan eskileri arasında. 

Ancak uzun soluklu bir oyun ve bol eğlence istiyorsanız FIFA 16 kesinlikle doğru tercih. 

FIFA 16
Platform: Playstation 4
Tür: Spor

Puan9.3 / 10