Felç tedavisinde video-oyunu dönemi: Geleneksel tedaviden daha iyi sonuç veriyor

Missouri Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir çalışma; video-oyunlarının, felçli hastaların tedavisinde geleneksel tedavi yöntemlerine göre daha iyi sonuç verdiğini ortaya koydu. Dünyada her yıl 5,5 milyon insanın, felç geçirmeye bağlı olarak hayatını kaybettiği biliniyordu.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Missouri Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir çalışma; video-oyunlarının, felçli hastaların tedavisinde geleneksel tedavi yöntemlerine göre daha iyi sonuç verdiğini ortaya koydu. Yeni yöntemin, hem yüz yüze terapinin zorluklarını ortadan kaldırdığı hem de tedavi sürecini eğlenceli bir hale getirdiği ifade edildi.

Aksam.com.tr'nin ScienceDaily'den aktardığı habere göre; çalışma kapsamında felçli bir hasta, sanal ortamda bir kanoya yerleştirildi. Daha sonra hastadan; nehirden aşağı inerken kürek çekmesi, çöp toplaması, kanoyu yönlendirmeye yönelik hamleler yapması ve örümcek ağları ile yarasaları temizlemek için yukarı uzanacak şekilde kol hareketleri yapması istendi. Hasta ilerleme kaydettikçe oyunun zorluğu da artırıldı.

Geleneksel tedavilerin, fiziksel olarak terapiye gitmeyi gerektirdiği ve maddi yükleri beraberinde getirdiği de biliniyordu. Uzmanlar, yeni yöntemin tüm bu zorlukları ortadan kaldırabileceğine ve iyileşme sürecini hızlandırabileceğine işaret etti.

DÜNYADA HER YIL 13 MİLYON KİŞİ FELÇ GEÇİRİYOR

Öte yandan; Dünya Felç Organizasyonu'nun verileri, dünyada her yıl 13 milyondan fazla kişinin felç geçirdiğini gösteriyor. Bu kişilerin, 5,5 milyonunun hayatını kaybettiğinin de altı çiziliyor.