Sinyal alınmazsa bloke olacak... Evinde eski cep telefonu saklayanlar dikkat!

Bir gün lazım olur diye evinde eski cep telefonu saklayanları üzecek haber geldi. Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Yasa teklifindeki kullanılmayan cep telefonlarıyla ilgili düzenleme milyonlarca kişiyi etkileyecek...

Öznur Yaslı İkier

Bir gün lazım olabilir gerekçesiyle kullanılmayıp saklanan eski cep telefonları hakkında yeni bir yasa teklifi hazırlandı. Hazırlanan yasa teklifine göre son bir yıl içerisinde sinyal alınmayan tüm cep telefonları pasife alınacak.

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi BMM Başkanlığına sunuldu.

Daha çok tütün üretimi ve kaçakçılığıyla ilgili yeni düzenlemelerin yer aldığı teklifte, kullanılmayan cep telefonlarıyla ilgili yer alan ayrıntı oldukça dikkat çekti.

Yasa teklifinde yer alan madde ile; 7 yıl olan elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cihazların elektronik kimlik bilgilerinin pasife alınma süresi 1 yıla düşürülecek.

Bu kapsamda son sinyal alınmasından itibaren kesintisiz 1 yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonlarının IMEI'leri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından pasife alınacak.

Bu suretle elektronik kimlik bilgileri kayıtlı olmaktan çıkarılan cihazlar, son kullanıcılarına ait bir hatla kullanıldığında, bu cihazların elektronik kimlik bilgileri başka bir işleme gerek kalmaksızın tekrar kayıtlı hale getirilecek.

Elektronik kimlik bilgileri bu suretle tekrar kayıtlı hale getirilemeyen cihazlar için BTK'nin düzenlemeleri kapsamında başvuru yapılması gerekecek.