En kırılgan sandık! 

ABD seçimine güvenlik endişeleri damga vurdu. Sandıkların açılmasına saatler kala oy kullanma makinelerinin hacklenebileceğini gösteren bir video yayımlandı. 

1

ABD’de Demokrat Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Donald Trump arasında başkanlık yarışı belki de ABD tarihinin en sert tartışmalarına sahne oldu. Bu gerginlikte iki taraf da seçim günü güvenlik ihlallerinin yaşanabileceğini iddia etti. Söz konusu iddialar genel olarak ‘adayların taraftarlarını motive etme çabası’ olarak değerlendirilse de güvenlik firması Cylance’in oy kullanmaya saatler kala yayımladığı bir video büyük ses getirdi. ABD’de birçok eyalette oy kullanma makineleri kullanılıyor. Videoda Sequoia AVC Edge Mk1 model bir oy kullanma makinesi saniyeler içinde hackleniyor. Güvenlik uzmanları sadece özel yazılım yükledikleri bir kartı kullanarak makineyi ele geçirip hafızasında değişiklik yapıyor. Yani oy kullanma esnasında kimin kaç oy aldığını değiştirmek mümkün oluyor. Cylance 13 eyalette kullanılan bu makinelerde bulduğu kırılganlık ve açıkları üretici firmaya bildirdiğini açıkladı. 

Çaba gerektirmiyor 

Söz konusu videoyu değerlendiren  Tenable Network Security stratejisti Chris Thomas oy kullanma makinalarını hacklemek için çok fazla çaba bile sarf etmeye gerek olmadığını belirtti. Senatör Hank Johnson ise makinelerin Windows 2000 temelli olduğunu ve artık fazlasıyla eskidiğini belirtti. Bir başka güvenlik firması Symantec de bir önceki seçimde makinelerde buldukları açıkların halen kapatılmadığını açıkladı.