En fazla radyasyon yayan 10 akıllı telefon belli oldu! Türkiye'de de satılıyor...

Bankless Times'ın Almanya Federal Radyasyon Ofisi verilerine dayanarak yaptığı yeni bir araştırma, en fazla radyasyon yayan 10 akıllı telefon modelini ortaya çıkardı. Listenin ilk sırasında, Motorola Edge yer aldı. İlk 10 içerisindeki modellerin bazılarının, Türkiye'de de satışa sunulduğu görüldü.

Aksam.com.tr

Doğa Yurduneri

Bankless Times, Almanya Federal Radyasyon Ofisi verilerine dayanarak en fazla radyasyon yayan telefonları belirlemeye yönelik yeni bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonuçları, radyasyon seviyesi en yüksek 10 akıllı telefon modelini de ortaya çıkardı. Listedeki telefonlardan bazılarının Türkiye'de de satışa sunulduğu görüldü.

Android cihazlar üzerinden yapılan araştırma, sıralama için telefonların 'SAR' değerlerini baz aldı. Sıralamada zirveye, 1.79'luk SAR değeriyle Motorola Edge oturdu. Listede; Motorola Edge'i sırasıyla ZTE Axon 11 5G, OnePlus 6T, Sony Xperia XA2 Plus, Google Pixel 3XL, Google Pixel 4a, Oppo Reno5 5G, Sony Xperia XZ1 Compact, Google Pixel 3 ve OnePlus 6 takip etti. Google'ın listeye 3 adet akıllı telefon sokmuş olması ise dikkat çekti.

AKILLI TELEFONLARDAKİ RADYASYONUN ZARARLI OLDUĞUNA DAİR BİR BİLİMSEL KANIT YOK

Öte yandan, her elektronik cihaz gibi akıllı telefonlar da kullanıcılara farklı seviyelerde radyasyon aktarıyor. Ancak bilim insanları, radyasyonun kabul edilebilir seviyelerde zararsız olduğuna işaret ediyor. Amerikan Federal İletişim Komisyonu (FCC), akıllı telefonlardaki radyasyonun insanlara zarar verdiğine dair güvenilir bir bilimsel kanıt olmadığını söylüyor. Bununla birlikte komisyon, SAR değerinde üst sınırı kilo başına 1.6 watt olarak görüyor. Listedeki 10 telefondan dokuzu, bu seviyenin altında kalıyor.