En büyük etken tarımsal sulama! Suyun yeri değişti, Dünya'nın ekseni kaydı

Dünya'nın dönüş eksenindeki değişimi inceleyen bilim adamları, yer altı sularının yerinin değiştiğini keşfetti. Araştırmaya göre; Dünya'nın dönüş ekseni sadece 20 yılda yaklaşık 80 santimetre doğuya kaydı.

Bilim insanları Dünya'nın dönüş eksenindeki kaymayı inceledi. Araştırmaya göre; insanların yer altından çok fazla su kullanması sonucu Dünya'nın dönüş ekseninin 20 yılda yaklaşık 80 santimetre doğuya kaydığı ortaya çıktı. NASA'ya göre 20'nci yüzyılda Dünya'nın dönüş ekseninin yılda 4 santimetre kaydığı bulunmuştu.

SEBEBİ İNSANLAR

BBC Türkçe'ye konuşan Prof. Ki-Weon Seo, "Çalışmamız yer altı sularının tüketilmesinin dönüş ekseninin kaymasına neden olacak kadar önemli olduğunu vurguluyor" dedi. İçme ve tarımsal sulama gibi amaçlarla kullanılan bu sular, çoğunlukla kullanıldıktan sonra denize deşarj ediliyor. Bu da oldukça büyük bir su kütlesinin insan müdahalesiyle yerinin değişmesi anlamına geliyor. Araştırmacılar yerkürenin üzerindeki su kütlesinin yeri değiştiğinde dönüş hareketinde de ufak bir değişiklik olduğunu belirtti.

İKİ TRİLYON TON SU ÇEKİLDİ

Küresel iklim modellemeleri, yer altı sularının tüketiminin deniz seviyesindeki yükselmeye katkıda bulunduğunu ortaya çıkarmıştı. Buna göre 1993-2010 arasındaki dönemde yer altından 2 trilyon ton su çekildi. Araştırmacılar bu değişimi anlamak için Dünya'nın dönüş ekseninde gözlemlenen kaymayı bilgisayar modelleriyle test etti. Buna göre sadece buz ve buzulların erimesi hesaba katıldığında bugün gözlemlenen kaymada 78.5 cm'lik bir açıklık oluşuyordu.