Elon Musk'tan yapay zeka açıklaması: Trafiği kontrol edebilir

ABD merkezli elektrikli otomobil devi Tesla'nın kurucu CEO'su Elon Musk, şirketin yakın zamanda kavşaklardaki trafik akışını düzenleyen yapay zeka destekli yeni bir cihaz geliştirebileceğini duyurdu. Dünyaca ünlü CEO, söz konusu sistemin zaman içerisinde topladığı verilere dayanarak trafik ışıklarından geçen araç sayısını maksimuma çıkarabileceğine işaret etti.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Elektrikli otomobil devi Tesla'nın kurucu CEO'su Elon Musk, Twitter üzerinden yaptığı yeni bir paylaşımda şirketin yakın zamanda kavşaklardaki trafik akışını düzenleyen yapay zeka destekli yeni bir cihaz geliştirebileceğini duyurdu. Musk, söz konusu açıklamayı bir takipçisinin trafik ışıklarının yapay zeka tarafından kontrol edilmesi gerektiğine işaret eden paylaşımına verdiği yanıtta yaptı. Tesla tarafından geliştirilen sistemin zaman içerisinde topladığı verileri baz alarak trafik ışıklarından geçen araç sayısını maksimuma çıkarabileceği belirtildi.

Aksam.com.tr'nin Benzinga'dan aktardığı habere göre; Tesla'nın trafik izleme cihazı, halihazırda kullanılan trafik ışığı sistemlerine bağlanacak ve trafikteki araçları, kavşaklarda verimi otomatik olarak en üst düzeye çıkarmak için izleyecek. Trafik akışını denetleyen yapay zeka, daha önce elde ettiği verileri kullanarak kırmızı ve yeşil ışık için en uygun zamanı tespit edecek. Daha sonra sinyaller, bu tespite göre otomatik olarak güncellenecek.

GOOGLE VE ALMANYA HÜKUMETİ DE KONUYA YÖNELİK YATIRIMLAR YAPIYOR

Öte yandan; Google araştırmacıları, halihazırda trafik ışıklarını optimize etmek için yapay zeka teknolojisinden faydalanıyor. Geçen yıl açıklanan araştırma sonuçları; sistemin, trafikteki gecikmeleri azaltabileceğine ve bekleme halinde olan araçlardan kaynaklanan karbon emisyonunu minimuma indirebileceğine işaret ediyor.

Sistemin, İsrail'de 4 bölgede test edildiği biliniyor. Test sonuçları; yapay zekanın, kavşaklarda gecikme süresini ve yakıt tüketimini yüzde 10 ile 20 aralığında azalttığını gösteriyor. Yapay zeka destekli teknolojinin uygulamaya konulması için başka ülkelerle de görüştüğünü bildiren Google, yazılımı bu yıl Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde de test etmeyi planlıyor.

Almanya hükumeti de benzer şekilde, yapay zekanın trafik akışını nasıl kontrol edebileceğine yönelik çalışmalar gerçekleştiren araştırmalara fon sağlıyor. Hazırlanan simülasyonlar, yapay zeka destekli sistemin trafik akışını yüzde 15'e kadar iyileştirebileceğini gösteriyor. Almanya'da geliştirilen sistem de güncel olarak Lemgo kentindeki bir kavşakta trafik ışıklarını kontrol ediyor.