Elon Musk'tan lityum açıklaması! Tesla, madencilik işine girebilir...

ABD merkezli elektrikli otomobil devi Tesla'nın kurucu CEO'su Elon Musk, dünya genelinde elektrikli otomobillere yönelik artan talep ve yükselen hammadde maliyetleri nedeniyle küresel bir lityum krizi yaşandığına dikkat çekerek şirketin madencilik işine girebileceğini açıkladı. Asıl sorunun lityum çıkarma ve arıtmada olduğunu ifade eden Tesla CEO'su, madencilik ve arıtma işine doğrudan giriş yapabileceklerini dile getirdi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Elektrikli otomobillerin pillerinde kullanılan lityum elementinin madenciliği, çevresel etkiler ve maliyetler nedeniyle oldukça zor bir hale geldi. Dünya genelinde elektrikli otomobillere yönelik artan talep ve yükselen hammadde maliyetleri sebebiyle de küresel bir lityum krizi yaşanmaya başladı. Elektrikli otomobil devi Tesla'nın kurucu CEO'su Elon Musk ise konuyla ilgili yaptığı yeni bir açıklamada, şirketin lityum madenciliği işine sıcak baktığını duyurdu. Tesla CEO'su, asıl sorunun lityum çıkarma ve arıtmada olduğunu dile getirdi.

Aksam.com.tr'nin The Verge'den aktardığı habere göre; Musk, açıklamasında "Lityum fiyatları çılgın seviyelere ulaştı. Lityum dünyanın her yerinde bulunuyor. Bu da elementin kendisinde bir sıkıntı olmadığını, asıl sorunun çıkarma ve arıtmada olduğunu gösteriyor. Bu sebeple Tesla, madencilik ve arıtmaya doğrudan giriş yapabilir" ifadelerini kullandı.

LİTYUM ELEMENTİYLE İLGİLİ BİRÇOK ÇEVRESEL ENDİŞE BULUNUYOR

Öte yandan, lityum elementinin madenciliğiyle ilgili birçok çevresel endişe bulunuyor. Yetkililer; lityum madenciliğinin su kaynaklarını kirletme, sera gazı salınımını artırma, verimli topraklara ve canlı ekosistemlerine zarar verme ve büyük atıklar oluşturma gibi potansiyellere sahip olduğuna işaret ediyor. Elektrikli araçların daha temiz ve sürdürülebilir alternatif oluşturmayı hedeflemesi nedeniyle de bu durum, ciddi bir ironi yaratıyor.

Bazı araştırmacılar, çinkonun lityuma iyi bir alternatif olabileceğine inanıyor. Benzer şekilde, sodyum iyon pillerin de elektrikli otomobillerde kullanılabileceği düşünülüyor. Fakat güncel olarak uygun ölçekte üretilebilecek ve lityum iyon pillerin enerji yoğunluğuna rakip olabilecek herhangi bir alternatifin bulunmadığı ifade ediliyor.