Elektrikli milli Atak

Atak ailesinin yeni abisi ‘insansız' ve ‘elektrikli'. Emniyet'e ilk T129 Atak helikopterinin Faz-2 modeli dün teslim edildi. Törende TUSAŞ'ın insansız elektrikli taarruz helikopteri T-629'un ön prototipi de ilk kez yüzünü gösterdi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) dün Türk mühendisler tarafından üretilen T-129 Atak helikopterlerinin Faz-2 modelinin Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne teslim etti. Emniyet'in 'T-129 Egemen' adıyla kullanacağı, lazer ve radar ikaz sistemleriyle donatılan helikopterin teslim töreninde bir de sürpriz yaşandı. TUSAŞ'ın insansız elektrikli taarruz helikopteri T629'un ön prototipi ilk kez yüzünü gösterdi. T-629, 6 ton ağırlığıyla T-129 Atak helikopterinin ağabeyi, Atak-2'nin ise küçük kardeşi olacak. Teröristlerin korkulu rüyası olacak T-629, insansız taarruz helikopteri olması sayesinde çatışma bölgelerine asker kaybı endişesi olmadan gönderilebilecek.

KAMERAYLA DONATILDI

Sahadaki personele ve zırhlı unsurlara yoğun ateş altında dahi destek verebilecek. Ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için de önemli bir boşluğu dolduracak. Önümüzdeki dönemde tanıtımı yapılması beklenen T629 helikopterinin önünde ve yanında bulunan turuncu renkli çıkıntılar, uzaktan kontrol ve hedefleme için gerekli kameraları barındırıyor.

2017'DE BAŞLANDI

Gövdenin üst kısmındaki geniş kısmın ise elektrikli motora ait olduğu tahmin ediliyor. T-629'da mevcut taarruz helikopteri T-129 helikopterinde kullanılan UMTAS, L-UMTAS, OMTAS, Cirit gibi füzelerinde kullanılması bekleniyor. TUSAŞ, T-629 projesine Ekim 2017'de başladığını duyurmuştu.

Baştan sona siyah renkli bir gövdesi olan T-629, turuncu renkli tasarım detaylarına sahip. Ancak bunun gerçek tasarımı gizleyen bir kamuflaj olabileceği belirtiliyor.

'ÜLKEMİZE' HİZMET

T-629'un gövdesinin arka kısmında 'Ülkemize', pervanelerin hemen alt kısmında "Turkish Aerospace", önünde ise 'T629' yazısı bulunuyor.

YERLİLİK ARTTIKÇA MASADA GÜCÜMÜZ ARTTI

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir "Atak helikopterlerinde yapılan Faz-2 konfigürasyon çalışmalarıyla birlikte elektronik harp ve karşı tedbir yeteneği azami seviyeye çıkmıştır" dedi. Demir, helikopterler için tasarlanan TS-1400 motorunun çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi. Demir, "Savunma sanayisinde yerlilik oranımız arttıkça, bağımsızlığımız ve masadaki müzakere gücümüz de artmakta" dedi.

ATAK-2 2023'TE UÇACAK

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, törende yaptığı konuşmada dünkü ilk teslimin ardından martta Emniyet'e iki atak daha teslim edeceklerini söyledi.

Şirketin yürüttüğü projelere ilişkin de bilgiler veren Kotil, Atak-2 helikopterinin 2023'te, Hürjet'in 2022 sonunda ilk uçuşu yapacağını, Milli Muharip Uçağın da 18 Mart 2023'te motor çalıştırıp taksi yapacağını kaydetti. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş da Türk polisinin gökyüzündeki gücünü sürekli yeni teknolojilerle güncellediklerini söyledi.