El Salvador, yanardağdan elde ettiği enerji ile Bitcoin madenciliği yapmaya başladı

Kısa bir süre önce Bitcoin'i resmi para birimi haline getiren El Salvador, bir yanardağdan elde ettiği jeotermal enerji ile Bitcoin madenciliği yapmaya başladığını duyurdu. Yanardağın, şimdiden 269 dolar değerinde Bitcoin ürettiği kaydedildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, kısa bir süre önce resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda El Salvador'un bir yanardağdan elde edilen jeotermal enerji ile Bitcoin madenciliği yapmaya başladığını duyurdu. Söz konusu yanardağın, şimdiden 269 dolar değerinde Bitcoin ürettiği kaydedildi. Bukele, El Salvador'un kullanılan yöntemi hala test ettiğini ve kurulum aşamasında olduğunu dile getirdi. Fakat Bitcoin madenciliğinin, dünyada ilk kez bir yanardağdan elde edilen enerji ile yapıldığının da altı çizildi.

Aksam.com.tr'nin Futurism'den aktardığı habere göre; Bukele, paylaşımında yanardağdan güç alan Bitcoin madenciliği işleminin nasıl olduğunu gözler önüne seren bir videoya da yer verdi. Videoda, ormanlık bir alanın ortasına bir sanayi tesisinin inşa edildiği ve arka planda Santa Ana Yanardağının yer aldığı görüldü.

El Salvador, Haziran ayında Bitcoin'i ülkenin yasal para birimi olarak kabul ettiğini duyurmuştu. Bu gelişmeyle birlikte El Salvador, dünyada bir kripto para birimini resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke olmuştu.

BITCOIN, TÜM ÜLKELERİN NEREDEYSE YÜZDE 70'İNDEN DAHA FAZLA ELEKTRİK TÜKETİMİ YAPIYOR

Aynı dönemde Nayib Bukele; El Salvador'un oldukça ucuz, yüzde yüz temiz, yüzde yüz yenilenebilir, ülkedeki yanardağlardan güç alan ve sıfır karbon emisyonlu enerji ile Bitcoin madenciliği yapmayı mümkün kılan tesisler açmayı planladığını açıklamıştı.

Diğer yandan; İzlanda'nın, en başından beri jeotermal enerji ile Bitcoin madenciliği yaptığı da biliniyordu. Fakat Bitcoin madenciliği için El Salvador'un jeotermal enerji kullanımı, sürecin enerji tüketiminin son derece yüksek olması dolayısıyla birçok kişiye göre önemli bir gelişme oldu. Almanya merkezli veri şirketi Statista, kısa bir süre önce Bitcoin'in 1 yılda harcadığı elektrik miktarını göz önünde bulundurarak Bitcoin'i dünyadaki tüm ülkelerin elektrik tüketimini ortaya koyan sıralama içerisine yerleştirdiği bir grafik yayınlamıştı. Sonuçlar, Bitcoin'in tüm ülkelerin neredeyse yüzde 70'inden daha fazla elektrik tüketimi yaptığını göstermişti.

Cambridge Üniversitesi tarafından oluşturulan çevrim içi bir araç da Bitcoin'in, yılda 143 TWh elektrik enerjisi tükettiğini ortaya koymuştu. Bu bilgiler ışığında Statista; Bitcoin bir ülke olsaydı popüler kripto para biriminin, dünyanın en çok elektrik tüketimi yapan 27. ülkesi olacağına işaret etmişti.