Dünyanın ilk tamamen elektrikli otonom kargo gemisi, ilk seferini yapmaya hazırlanıyor

Dünyanın ilk tamamen elektrikli otonom kargo gemisi ‘Yara Birkeland', Norveç'te bu yıl sonuna kadar ilk kez denize açılmaya hazırlanıyor. Geminin ilk seferinin, Norveç'teki Herøya ve Brevik kasabaları arasında yapılacağı ifade ediliyor.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Norveçli bir kimsayal şirketi olan Yara tarafından geliştirilen dünyanın ilk tamamen elektrikli otonom kargo gemisi 'Yara Birkeland', Norveç'te bu yıl sonuna kadar ilk kez denize açılmaya hazırlanıyor. Yara, geminin hidroelektrik enerjiyle çalıştığına işaret ediyor. Şirket ayrıca, Yara Birkeland'in karbon salınımını önemli ölçüde azalttığının altını çiziyor. Norveçli firma, elektrikli otonom nakliye yöntemlerinin hem maliyetleri hem de karbon salınımını azaltabileceğini göstermeyi hedefliyor.

Aksam.com.tr'nin CNN'den aktardığı habere göre; gemi ilk yola çıktığında, tüm yükleme ve boşaltma işlemleri yine insanlar tarafından yapılacak. Fakat zaman içerisinde yükleme, boşaltma veya demir atma gibi tüm operasyonlar, otonom yapay zeka teknolojileri kullanılarak yürütülmeye başlanacak.

Yara Birkeland'in ilk seferi, yüzde yüz mürettebatsız olacak. Gemi, ilk yolculuğunda Norveç'in Herøya ve Brevik kasabaları arasında seyahat edecek.

TÜM KARBON SALINIMININ YAKLAŞIK YÜZDE 2.5'İ, KÜRESEL DENİZ TAŞIMACILIĞI ENDÜSTRİSİNDEN KAYNAKLANIYOR

Öte yandan; dünya genelindeki tüm karbon salınımının yaklaşık yüzde 2.5'i, küresel deniz taşımacılığı endüstrisinden kaynaklanıyor. Rolls-Royce Gemi İstihbarat teknolojilerini kullanan benzer bir otonom feribotun, 2018 yılında Finlandiya'da tanıtılmış olduğu da biliniyor.