Dünyanın en büyük karbon yakalama tesisi İzlanda'da açılacak! Yılda 36 bin ton karbon temizleyecek...

İsviçreli girişim şirketi Climeworks, İzlanda'da dünyanın en büyük karbon yakalama tesisini inşa ettiğini duyurdu. ‘Mammoth' adı verilen karbon yakalama tesisinin, atmosferden yılda 36 bin ton karbondioksit temizleyeceği ifade edildi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Climeworks isimli İsviçreli girişim şirketi, İzlanda'da dünyanın en büyük karbon yakalama tesisini inşa etmeye başladığını duyurdu. 'Mammoth' adı verilen karbon yakalama tesisinin, atmosferden yılda 36 bin ton karbondioksit temizleyeceği ifade edildi. Bu miktarın, halihazırda faaliyette olan ve yine Climeworks tarafından yönetilen en büyük tesisin karbon yakalama kapasitesinden yaklaşık 10 kat daha fazla olduğunun da altı çizildi.

Aksam.com.tr'nin New Atlas'tan aktardığı habere göre; Mammoth, havadaki karbondioksiti yakalamak ve suyla birleştirmek için jeotermal enerjiden faydalanacak. Daha sonra bu su ve karbondioksit karışımı, kimyasal bir reaksiyon ile katı karbonat kayası oluşturmak üzere yeraltına pompalanacak. Tesis, 18 ila 24 ay içerisinde faaliyete başlayacak. 36 bin tonluk temizleme kapasitesi, insanlar tarafından her yıl üretilen 36 milyar tonluk karbon emisyonunun yalnızca yüzde 0,0001'ini telafi edecek.

Öte yandan; tesis, Nisan ayında Climeworks tarafından duyurulan 650 milyon dolarlık bir yatırımla finanse ediliyor. Bu yatırımın, şu ana kadar karbon yakalama teknolojileri geliştiren bir şirkete yapılan en büyük yatırım olduğu biliniyor. Climeworks; 2030 yılına kadar milyonlarca ton, 2050 yılına kadar ise yıllık bir milyar ton karbondioksiti atmosferden temizlemeyi hedefliyor.

GEÇEN YILIN EYLÜL AYINDA BİR KARBON YAKALAMA TESİSİ DAHA FAALİYETE GEÇMİŞTİ

Geçen yılın Eylül ayında da Climeworks, dünyanın en büyük karbon temizleme tesisinin İzlanda'da faaliyete başladığını duyurmuştu. Tesisin, atmosferden yılda 4 bin ton karbon temizleyebildiği kaydedilmişti. Şirket, tesisi geliştirebilmek adına İzlandalı karbon depolama firması Carbfix ile iş birliği yapmıştı. Orca isimli tesisin, yılda 870 otomobilin yaydığı karbon salınımına eş değer karbonu yakalayabildiği ve böylece atmosferdeki karbon dioksit yoğunluğunu azaltabildiği ifade edilmişti.

Climeworks, geliştirdiği teknolojilerin yakındaki bir jeotermal santralden elde edilen yenilenebilir enerji ile desteklendiğini dile getirmişti. Bu sayede, tesisin gerçekleştirdiği karbon yakalama prosedürünün amaçsız hale gelmediğinin de altı çizilmişti. Tesis, Climeworks'e 10 milyon dolar ila 15 milyon dolar aralığında bir rakama mal olmuştu.

Diğer yandan; bazı uzmanlar, karbon yakalama teknolojilerinin geniş bir ölçekte uygulanması için önemli miktarda enerji tüketimi yaptığına dikkat çekiyor. Bu sebeple bu girişimlerin, karbon emisyonunu azaltma çabalarını tehlikeye atmasından endişe duyuluyor.

Atmosferden yılda 4 bin ton karbon temizleyebilen karbon yakalama tesisi, İzlanda'da faaliyete başladı