Dünyadaki iletişimde hızlanabilir! NASA ve Microsoft arasında uzay iş birliği

Microsoft, NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'na Azure Quantum sistemi sayesinde iletişim desteği sağlıyor. Şirket, bu tarz sistemler sayesinde dünyadaki iletişimin de hızlanabileceğini düşüncesinde.

Teknoloji devi Microsoft, bulut hizmeti Azure Quantum ile NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu ile iletişimine yardım ediyor.

Shiftdelete'de yer alan habere göre, Microsoft, dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasında bulunuyor. Şirket, birçok alanda faaliyet gösteriyor ve bu alanlarda en başarılı şirketler arasına giriyor. Her ne kadar çoğu kişi bilmese de şirket, uzay alanında da faaliyet gösteriyor.

NASA, geçtiğimiz yıllarda James Webb Uzay Teleskobu'nu uzaya fırlatmıştı. Uzay teleskobuyla olan iletişim, sürekli olarak devam ediyor ve teleskop takip ediliyor. Bu takip sürecindeki iletişim rolünü NASA'nın aksine Microsoft üstleniyor.

MİCROSOFT, NASA'NIN JAMES WEBB UZAY TELESKOBU İLE İLETİŞİMİNİ SAĞLIYOR!

Microsoft, Azure Quantum teknolojisi sayesinde NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'yla iletişimini sağlıyor. Azure Quantum, çeşitli kuantum çözümleri ve teknolojilerini içeren bir bulut hizmeti olarak karşımıza çıkıyor. Azure Quantum, uzay araçlarıyla dünyadaki merkezin iletişim zamanlamasını iyileştirmek amacıyla kullanılıyor.

NASA'nın Jet İtki Laboratuvar'ı (Jet Propulsion Laboratory), uzay aracıyla iletişim kurabilmek için Kaliforniya, İspanya ve Avustralya'da bir radyo anteni ağı bulunan Deep Space Network (DSN)'i kullanıyor ve buradan iletişime geçiyor. DSN'de zaman planlanması çok fazla sinyal alması ve çeşitli sıkıntılar nedeniyle çok karmaşık oluyor.

DSN'nin dünya çapında antenleri olduğundan dolayı uzay aracıyla sürekli iletişim kurabiliyor. Ancak uzay görevlerinin sayısı ve uzaydaki araç sayısı arttıkça daha karmaşık hale geliyor kilit iletişim taleplerini karşılamak zor oluyor. Microsoft Azure Quantum tam da bu noktada devreye giriyor ve zaman planlamasını basit hale getiriyor.

Microsoft ekibi ilk olarak zaman planlamasına baktıklarında 2 saat gibi bir süre kaydettiler. Azure Quantum ile aynı işlem yaklaşık 16 dakikaya indirildi. Buna ek olarak özel bir çözümle birlikte bu süre 2 dakikaya da indirildi. Microsoft, bu sistemin uzay iletişimi üzerinde etkisi olduğu halde dünyadaki iletişimin de bu tarz teknolojilerle hızlanabileceğini düşünüyor.