Dünyada ilk ve tek: Yerli ve milli savunma sanayiinin göz bebeği MİLGEM

Yerli ve milli gemisi projesi MİLGEM küresel bir oyuncu halini aldı. Uzmanlara göre, NATO standardındaki uzun menzilli tarama ve ASELSAN aydınlatma radarları olan MİLGEM projesi, dünyada çok çok az ülkenin yapabileceği bir mühendislik başarısı.

Yerli ve milli savunma sanayiinin göz bebeği MİLGEM projesi tüm hızıyla devam ediyor. Uzmanlara göre, NATO'nun üst düzey sistemlerini Doğu ülkelerinin füze ve alt sistemleriyle entegre edebilen gemideki Türk mühendislik başarısının benzeri yok.

TRT Haber'de yer alan habere göre, MİLGEM ile Türkiye ilk defa korvet tipi bir askeri geminin tasarımını milli olarak gerçekleştirdi. Böylelikle gemi tasarımı, tekne inşası ve sistem entegrasyonunda dışa bağımlılık azaltıldı.

GEMİYE KONULABİLECEK SİLAH SİSTEMLERİ EN BÜYÜK KOZUMUZ

Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, MİLGEM projesiyle Türkiye'nin Pakistan ve Ukrayna'da devlet ihalelerini kazandığını ve bu durumun korvet sınıfındaki son yılların en büyük işi olduğuna dikkat çekti.

Erkan "Bahsi geçen ihalelerin kazanılmasında en büyük pay o ülkelerin ürettiği silah sistemlerinin gemiye dahil edebilmesidir" dedi.

DÜNYADA BİR İLKİ BAŞARDI

Kozan Selçuk Erkan, Pakistan üzerinden verdiği bir örnek ile MİLGEM'in önemini şu sözlerle anlattı:

"Bildiğiniz üzere Pakistan uzun süredir hava savunma konusunda Çin menşeli sistemleri tercih ediyor. Bizim onlar için ürettiğimiz gemide ise NATO standardındaki uzun menzilli tarama (Smart S) ve ASELSAN aydınlatma radarları var. İşte bu radarlar Çin füzesinin güdümlenmesini yani hedefe ulaşmasını sağıyor.
Bu gelişme dünyada ilk kez yaşanan bir durum. Hava savunma gibi son derece zor bir sistemi bu şekilde başarıyla kullanmak dünyada çok çok az ülkenin yapabileceği bir mühendislik. Sadece bu kadar da değil... Uzun menzilli Pakistan'ın devasa antigemi- seyir füzesi ve Ukrayna'nın milli füzesi Poseidon'u da MİLGEM'e takmak mümkün olacak. Peki bu ne demek? MİLGEM, hizmet verdiği ülkelerin özgün silah sistemlerini bu kadar esnek kullanan dünyadaki tek gemi olacak demek..."

SIRADA HAVA SAVUNMA MUHRİBİ VE UÇAK GEMİSİ VAR

MİLGEM projesinin korvet olarak hayatına başlayıp istif sınıfı fırkateyn olarak yoluna devam ettiğini anlatan Erkan, "Sonrasında TCG Ufuk ile istihbarat gemisine dönüştü. Şimdi de açık deniz karakol gemisi olarak inşasına başlanıyor. TCG Anadolu'nun envantere girmesinin ardından en önemli inşa programımız savaş gemisi teknolojisinin en üst basamaklarından olan hava savunma muhribimiz ve uzun ufukta uçak gemisi olacaktır" ifadelerini kullandı.