Dünyada ilk kez bir yapay zeka, kendi geliştirdiği cihaz ile patent aldı

Güney Afrika, dünyada ilk kez yapay zeka tabanlı bir sistem tarafından geliştirilen bir cihaz için yapılan patent başvurusunu kabul etti.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Güney Afrika, dünyada ilk kez yapay zeka tabanlı bir sisteme kendi icat ettiği bir cihaz için patent verdi. Patenti alan 'Device for Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience (DABUS)' isimli sistemin, temel olarak yapay zeka tabanlı ve yaratıcılık odaklı bir makine olduğu kaydedildi.

Aksam.com.tr'nin Interesting Engineering'den aktardığı habere göre, DABUS, fraktal geometriyi kullanarak birbirine kenetlenen bir gıda kabı tasarladı. Geliştirilen cihazın, robotlar için kavrama ve istifleme işlemlerini çok daha kolay bir hale getireceği belirtildi. Güney Afrika Patent Ofisi, patentin verilme nedenlerine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı.

ABD VE BİRLEŞİK KRALLIK MAHKEMELERİ, YAPAY ZEKALARIN MUCİT OLAMAYACAĞINA HÜKMETMİŞTİ

Paylaşılan diğer bilgilere göre; DABUS, sıklıkla yeni fikirler üretmek ve beyin fırtınası yapmak için kullanılıyor. Sistemin, fizikçi ve yapay zeka araştırmacısı Stephen Thaler tarafından geliştirildiği belirtiliyor. Yapay zeka tabanlı makinenin ayrıca, 2019 yılında acil durumlarda yanıp sönen bir ışık ve şekil değiştiren bir yiyecek kabı da icat etmiş olduğu biliniyor.

Diğer yandan; DABUS adına Birleşik Krallık ve ABD'de daha önce yapılan patent başvuruları, söz konusu ülkelerdeki patent ofisleri tarafından reddedilmişti. Ülke mahkemeleri, başvurulara ilişkin olarak yapay zeka sistemlerinin mucit olarak kabul edilemeyeceğine işaret etmişti.

Avustralya Federal Mahkemesi ise Temmuz ayında insan olmayan varlıkların da mucit olabileceğine hükmetmiş ve konuyla ilgili yasal tartışmaların fitilini ateşlemişti.