Dünyada her saniye 44 akıllı telefon satılıyor

2016’nın ikinci çeyreğinde dünya genelinde 344.4 milyon, yani saniyede 44 adet akıllı telefon satıldı. Satışlar yüzde 4.3 artarken Koreli Samsung, yüzde 22.3’lük payla global pazardaki açık ara liderliğini devam ettirdi. 

SELİM KARAHAN

Kullanıcılar son modellerde yeterince yenilik yer almadığı için üreticileri eleştirse de akıllı telefonlar hem tüketimin hem de teknolojinin kalbi olmaya devam ediyor. Araştırma şirketi Gartner 2016 Nisan-Haziran dönemi küresel akıllı telefon satış rakamlarını açıkladı. Buna göre söz konusu dönemde dünya genelinde 344 milyon 359 bin adet akıllı telefon satıldı. Böylece ikinci çeyrekte saniyede 44 akıllı telefon satılmış oldu. Akıllı telefon satışları 2015'in aynı dönemine göre yüzde 4.3 arttı.   

SAMSUNG'UN LİDERLİĞİ SÜRÜYOR

Bu dönemde en çok akıllı telefon satan üretici ise Koreli Samsung oldu. Samsung 3 ayda tam 76 milyon 743 bin adet akıllı telefon sattı. Samsung’un adet bazında satışları 2015’in ikinci çeyreğine göre yüzde 6.5 arttı. Firmanın pazar payı da buna paralel bir şekilde yüzde 21.8’den yüzde 22.3’e yükseldi. Samsung’un akıllı cihaz pazarındaki ezeli rakibi Apple nisan-haziran döneminde 44 milyon 395 bin adetlik satış rakamını yakaladı. 

FARK GİDEREK AÇILIYOR 

Firmanın adet bazında akıllı telefon satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 7 düştü. Bu düşüş beraberinde pazar payında kaybı da getirdi. Küresel akıllı telefon pazarında Apple’ın payı bir sene içerisinde yüzde 14.6’dan yüzde 12.9’a geriledi. Bu son verilerle beraber Apple ile Samsung satışları arasındaki fark rekor bir düzeye ulaştı. Gartner verilerine göre Apple 2014’ün son çeyreğinde 74 milyon 832 adet telefon satarak yüzde 20.4’lük pazar payıyla akıllı telefon pazarının liderliğine oturmuştu. O tarihte Samsung’un pazar payı yüzde 19.9 seviyesindeydi.  2015 itibarıyla ise Samsung yavaşça pazar payını artırırken Apple’da hızlı bir düşüş yaşandı.

2016’da yüzde 7 artacak

Gartner 2016 genelinde akıllı telefon satışlarının yüzde 7 artarak 1.5 milyar adede ulaşmasını öngörüyor. Bu artış göze hoş gelse de büyüme de bir yavaşlama olduğuna işaret ediyor. 2015 yılında akıllı telefon satışları dünya genelinde yüzde 14.4 artmıştı. 2010’da ise yüzde 73’le artış rekoru kırılmıştı. Raporda yer alan analist görüşünde akıllı telefon penetrasyonunun yüzde 90’a ulaşmış olmasının bu yavaşlamayı getirdiği belirtildi. Bunun yanında tüketiciler eskiden neredeyse her yıl telefon değiştirirken bu süre artık 2.5 seneye kadar çıkmış durumda. 

Windows ve Blackberry tamamen kayboldu 

Yılın ikinci çeyreğinde satılan yeni telefonların 296 milyon 912 adedinde yani yüzde 86.2’sinde Android işletim sistemi kullanılıyor. Bu dönem Windows ve Blackberry işletim sistemlerinin de resmen sonunun geldiğini göstermiş oldu. Blackberry’nin yeni satılan telefonlardaki kullanım oranı yüzde 0.3’ten yüzde 0.1’e Windows’un ise yüzde 2.5’ten yüzde 0.6’ya geriledi. 

Oppo'nun müthiş yükselişi 

Dünya genelinde ucuz maliyetli telefonlara ilgi giderek artıyor. Bu durum Çinli üreticilere yarıyor. Ülkemizde çok tanınmayan Çinli Oppo bu sayede yılın ikinci çeyreğinde dünyada satışlarını en çok artıran üretici oldu. Oppo üç ayda 18 milyon 489 bin adet telefon sattı. Firmanın satışları son 1 yılda yüzde 129 arttı. Pazar payını da yüzde 2.4’ten 5.4’e çıkaran Oppo böylece Xiaomi'yi de geride bıraktı. 

İPhone 7 bekleniyor 

Gartner Araştırma Direktörü Anshul Gupta yılın ikinci çeyreğinde üst düzery modellere olan talebin yavaşladığını bunun nedeninin tüketicinin yeni model tanıtımlarını beklemesi olduğunu belirtti. Bu değerlendirme ışığında Apple’ın satışlarının merakla beklenen iPhone 7’nin piyasa çıkmasının ardından artacağı söylenebilir. Apple zaten geleneksel olarak en yüksek pazar payına yılın son çeyreğinde ulaşıyor.