Dünyada bu alanda savaş var... 5G yerli ve milli teknolojiYLe geliyor

Türkiye'nin ULAK projesiyle 4.5G baz istasyonlarında belli noktaya geldiğini belirten Bakan Varank, “Dünyada 5G şebekeleri alanında büyük bir rekabet var. 5G'ye geçişte kendi teknolojimizi kullanmak istiyoruz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıyla birlikte 5G teknolojisine geçişte biz kendi yerli ve milli baz istasyonlarımızı, teknolojimizi kullanmak istiyoruz. Büyük bir gayretle firmalarımız çalışıyor" dedi. Varank, önceki gün sona eren 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nı (IDEF 2021) ziyaret etti. Varank, Türkiye'nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK'a ilişkin açıklamalarda bulundu.

BÜYÜK REKABET VAR

Bakan Varank, dünyada 5G şebekeleri alanında büyük bir rekabet olduğuna dikkati çekerek, "Biliyorsunuz bundan sonraki dönemde 4.5G şebekeleri, 5G şebekeleri dünyada telekomünikasyonun üzerine kurulduğu aslında ana yapılardır. İşte ULAK firması da Türkiye'de 4.5G baz istasyonlarını yerli ve milli olarak üreterek burada operatörlerin hizmetine sunuyor. Dünyada bu alanda bir savaş var dersek herhalde yanlış konuşmuş olmayız" dedi. Özellikle Batı ile Doğu dünyası arasında bir çekişme olduğunu dile getiren Varank, şunları söyledi:

ULAK PROJESİ TAM GAZ

"Burada alt yapılarda hangi firmaların etkin olacağı, hangi ülkelerin etkin olacağı, özellikle güvenlik anlamındaki riskleri de beraberinde getiriyor. İşte biz Türkiye'de aslında ULAK projesiyle 4.5G baz istasyonlarında bir noktaya gelmiş durumdayız. Şu anda da 5G teknolojisinde neler yapabiliriz? Hem ULAK firmamız var hem bir Haberleşme Teknolojileri Kümelenmemiz var. 5G teknolojisine geçişte biz kendi yerli ve milli baz istasyonlarımızı, teknolojimizi kullanmak istiyoruz. Lisansların verilmesiyle kendi baz istasyonlarımız kullanılsın, hiçbir ülkenin riskini kendi ülkemizde taşımayalım istiyoruz."

IDEF, 1236 katılımcıyla bu sene sınırları zorladı

IDEF'e gösterilen ilgi, hedefleri de büyüttü. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Başkan Vekili Sadık Piyade, "40 bin metrekareyi doldurduk. IDEF, dünyanın sayılı fuarları arasına girdi. Hedefleri çok büyüttük, 2023'te en az 50-55 bin metrekareye ihtiyacımız olacak" dedi. Piyade, fuarda 160'tan fazla yabancı heyetin çeşitli temaslarda bulunduğunu belirterek, "Firma katılımı açısından IDEF kendi rekorunu kırdı. 2019'da 1061 katılımcımız vardı, burada 1236'ya ulaştık. Yerimiz olsa daha da fazla olabilecekti" diye konuştu.

İŞBİRLİĞİNİ ARTIRMALIYIZ

Bakan Varank, ULAK'ın başarılı işlere imza attığını belirterek, şöyle devam etti: "Operatörlerle çetin pazarlıklar sonucunda yerli ve milli ürünlerimizi kullanmaya başlayabildik. İnşallah firmalarımızı da bir araya getirerek, kendi yerli ve milli baz istasyonumuzu üretmiş olacağız. Ama 5G'de işbirliğini artırmamız lazım."