Dünya için küçük bizim için büyük adım

Ay'a gidecek roketin hibrit motoru testi geçti! Mayısta fırlatılacak. Ay'a gidecek roketin hibrit motoru testi geçti! Mayısta fırlatılacak

Ay'a yollanacak uzay aracının roket motorunun testi başarıyla sonuçlandı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın iştiraki olan Delta V Uzay Teknolojileri AŞ'nin Şile'deki Roket Motor Ateşleme Tesisi'nde gerçekleşen testin komutunu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank verdi. Varank'ın komutuyla, önce uzay sınırını aşacak Hibrit Sonda Roketi'nin (SORS) itki sistemi dikey ateşleme testi yapıldı. Bu testte daha önceki testlerde elde edilen performans aşıldı.

SİNOP'TAN YOLLANACAK

İkinci ateşleme ise 'Milli Uzay Programı' kapsamında 2023 yılında 'Ay'a Sert İniş' görevinde kullanılması planlanan hibrit roket motorunun ilk testi için yapıldı. Yapılan testler tam başarıyla sonuçlandı. İki motor da planlanan süre boyunca sorunsuz şekilde çalıştı. Varank "2023'te biz Ay misyonu hedefimizin ilk ayağını başarabileceğimize inanıyoruz. İlk ateşlemeyi yapmak mutluluk ve gurur verici. Roket motorunun bir örneği mayıs ayında Sinop'tan fırlatılacak. Önemli mesafeleri kat etmesini planlıyoruz" dedi.

2023'TE BAŞARACAĞIZ

Varank, "2023'te Ay misyonu hedefimizin ilk ayağını başarabileceğimizi düşünüyoruz. Uzay aracını Ay ile buluşturacağız. Türk bayrağını Ay ile buluşturmuş olacağız" diye konuştu. Varank ayrıca test öncesi insansız uzay aracının geliştirme çalışmalarıyla ilgili toplantı da yaptı. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Delta V Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit ile BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar da katıldı.

Bakan Varank, uzay aracının roket motorunu üreten Delta V tesislerini ziyaret ederek test çalışmalarına katıldı. Test düğmesine Bakan Varank bastı.

ADIM ADIM AY'A GİDİYORUZ

Delta V Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu ise "Ay'a gidecek uzay aracının roket motorunu test ettik. Mayıs ayında her şey yolunda giderse inşallah yüksek irtifalara sonda fırlatmaları yapacağız. Adım adım aya gidiyoruz" dedi. Karabeyoğlu "Her iki motor da beklediğimiz performansı tam manasıyla sağladı. İstediğimiz ateşleme sürelerini elde ettik. İstediğimiz itki kuvvetlerini elde ettik. Tam başarı olduğunu söyleyebiliriz. Ay motorunun testleri bundan sonra hızlanarak devam edecek. Belki yüzlerce test yapacağız" dedi. Karabeyoğlu sonda roketinin testinin ise ilk olmadığını söyledi.