Dubai, hava durumunu kontrol etmek için dronları kullanmaya başladı!

Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'de hava durumunu kontrol etmek ve şehirdeki su sıkıntısıyla mücadele edebilmek adına dronlardan faydalanmaya başladı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Birleşik Arap Emirlikleri, yağmur güçlendirme projelerine yaptığı 15 milyon dolarlık yatırım kapsamında Dubai'de hava durumunu kontrol etmek ve şehirdeki su sıkıntısıyla mücadele edebilmek için dronlardan faydalanmaya başladı. Ülkedeki otoriteler, söz konusu bütçeyle birlikte 9 farklı projeye yatırım yapmıştı.

Aksam.com.tr'nin Interesting Engineering'den aktardığı habere göre, yatırım alan projelerden birinin, mühendisliğini Reading Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı yağmur kontrol dronları olduğu belirtildi. Dubai'deki sınırlı yağışlar ve yüksek sıcaklıkların kuraklığa yol açtığı da biliniyordu.

Söz konusu dronlar, yağmur yaratmak için kullanılmıyor. İnsansız hava araçları, bunun yerine bulut tohumlama yöntemiyle yağmur hacmini artırmaya ve hızlandırmaya yardımcı olmayı hedefliyor. Kullanılan dronlar, temel olarak içerisindeki damlacıkları harekete geçirmek için bulutları elektrik yüküyle sarsıyor.

Ülkenin Ulusal Meteoroloji Merkezi (NCM), 2021 yılının başından bu yana bulut tohumlama metoduyla 21 adet deneme gerçekleştirdiklerine işaret ediyor. Tekniğin, Dubai'de yağmuru artırma konusunda oldukça başarılı olduğunun da altı çiziliyor.

PROJE, YAĞMUR DAMLACIKLARININ YERYÜZÜNE ULAŞMASINI MÜMKÜN KILMAYI HEDEFLİYOR

Proje araştırmacılarından Keri Nicoll, asıl hedeflerinin bulut içerisindeki damlacıkları buluttan düşmelerinin ardından yüzeye ulaşabilecek kadar uzun süre dayanabilmelerini mümkün kılmak için yeterince büyük hale getirmek olduğunu söylüyor.

Diğer yandan; kullanılan metot, hava durumunun doğal akışına müdahalede bulunduğu gerekçesiyle hızla eleştiri oklarının hedefi haline geldi. Uzmanlar, bulut tohumlama tekniğinin tehlikeli su baskınlarına yol açabileceğine işaret etti.

Ulusal Meteoroloji Merkezi (NCM) ise kullandıkları yöntemin yalnızca yağmur miktarını artırdığına ve sele neden olabilecek herhangi bir unsur barındırmadığına dikkat çekti.