Drone savaşları kızıştı

Üreticiler 5 yılda yüzde 6000 büyümesi beklenen drone pazarından en büyük payı kapmak için birbiriyle yarışıyor. Yeni nesil dronelar daha kolay kullanım ve uzun pil ömrü vaat ediyor.

SELİM KARAHAN

1849’ta Avusturya ordusunun Venedik kuşatması sırasında kullandığı patlayıcı yüklü balonlar ilk insansız hava araçları olarak kabul edilir. Günümüzde daha çok drone olarak tabir ettiğimiz cihazların atası ise ilk olarak 1. Dünya Savaşı’nda ortaya çıkmıştı. O tarihten itibaren ordular droneları istihbarat toplamak ve minimum zayiatla maksimum zararı verebilmek için kullanmaya başladı. Teknolojinin tam olarak gelişmesi için ise 21. yüzyılı beklemek gerekti. Özellikle son 4 yılda dronelar yoğun olarak ticari amaçlarla satılmaya başlandı. 

YÜZDE 6000 BÜYÜME 

Etrafınıza baktığınızda özellikle büyük bir şehirde yaşıyorsanız birçok kişinin drone aldığını görebilirsiniz. Yine de küresel ticari drone pazarı halen 2 milyar dolar gibi düşük bir seviyede bulunuyor.  Karşılaştırmak gerekirse dünyada geçen yıl 1.4 milyar adet akıllı telefon satılırken drone satışları 1 milyon adedin altında kaldı. Bu sebeple büyük drone ‘patlamasının’ önümüzdeki birkaç senede yaşanması bekleniyor. Danışmanlık şirketi PwC’nin yayımladığı rapora göre küresel drone pazarının 2020 yılında 127 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yani yüzde 6000’lik bir büyümeden bahsediliyor. 

PAY KAPMA YARIŞI 

Bu büyüme doğal olarak büyük-küçük tüm üreticilerin iştahını kabartıyor. 2016, pazarda en büyük payı kapmak isteyen şirketlerin mücadelesine sahne oluyor. Yeni nesil dronelar daha kolay kullanım, uzun pil ömrü ve daha yüksek çekim kalitesi vadediyor. 

Acil selfie gerekince uçuyor 

Zerotech yeni droneu Dobby’yi ‘selfie drone’ olarak tanımlıyor. Katlanabilir pervaneleri sayesinde cebe sığabiliyor. Ses kontrolü sayesindeyse adını söylediğinizde pervaneleri açılıp havalanabiliyor. Üzerindeki 13 megapiksellik kamera havadan en iyi selfieleri çekmenizi sağlıyor. Bunun yanında ‘hedefe kitlenme’ özelliği sayesinde belirlenen bir kişiyi takip edebiliyor.

Ucuz arayanlar için üretti

Fransız firması Archos Berlin IFA fuarında ilk droneunu tanıttı. 50 metre yüksekliğe kadar çıkıp 25 kilometre hızla uçabilen Archo Drone’un pili bu hıza yalnızca 7 dakika dayanabiliyor. Rakipleri 1 saatin üzerinde havada kalabilse de firma tüketicileri fiyatıyla çekmeyi amaçlıyor. Archos Drone ekim ayında 240 liralık fiyat etiketiyle satışa sunulacak.

Sızıntı modası dronelara sıçradı

Yeni iPhone veya Samsung telefonların tanıtımından belli bir süre önce görüntülerinin sızması artık bir gelenek haline dönüştü. Şimdi bu moda dronelara da sıçradı. Drone pazarının devi Çinli DJI’ın son modelinin görüntüleri önceki gece internete sızdı. Yeni modelin en dikkat çeken kısmı katlanabilir olması.

Tek elle kontrol ediliyor

PowerVision’ın ürettiği PowerEgg yumurtaya benzeyen tasarımıyla dikkatleri üzerine çekti. Power- Egg’i tek tuşa basarak hem havalandırıp hem de indirebiliyorsunuz. Uçuş sırasında ise kumandasını tek elle yönetebiliyorsunuz. 360 derece dönebilen kamerası 4K kalitesinde video çekiyor. 1.5 saatlik çekim süresi imkanı tanıyan drone, saatte şarj oluyor. 

Yenilebilir cihaz yemek dağıtacak 

2014'te drone şirketini 20 milyon dolara Facebook'a satarak ünlenen İngiliz Nigel Gifford, ‘yenilebilir’ drone üretmek için çalışmalara başladığını açıkladı. Bu drone felaket bölgelerine 50 kilogram yemek taşıyabilecek. Gövdesi yenilebilir malzemelerden üretilecek cihazın kalan parçalaryla yemek pişirilecek.