ÖZGÜL ÖZTÜRK
Daha hızlı, daha güvenilir, daha estetik tedavi isteyen hastalarla birlikte diş hekimliği sektörü de hızla dönüşüyor. Özellikle dijital görüntüleme sistemleri, ağız içi tarayıcılar ve 3 boyutlu yazıcılar, bu dönemde diş hekimliğinde öne çıkan teknolojiler oldu. Antalya'da bin diş hekiminin katılımıyla düzenlenen MIA Dünya Sempozyumu'nda diş tedavisindeki son yenilikler katılımcılarla paylaşıldı. Etkinlikle eşzamanlı düzenlenen fuarda ise Türk diş malzemesi üreticilerinin son teknoloji ürünleri sergilendi. İşte diş sağlığında devrim yaratan o teknolojiler...
DAKİKALAR İÇİNDE ÖLÇÜ
Mode Implant'ın geliştirdiği yapay zeka teknolojili Rapideye ağız içi tarayıcı, hastanın ağzını 3 boyutlu olarak tarayıp bilgisayara aktarıyor. Böylece daha önce silikon malzemeyle alınan diş ölçüleri tamamen dijital olanaklarla dakikalar içinde alınıp işlem tamamlanıyor. Diş ile yumuşak dokuyu tanıyan cihaz, hastaların ağız yapısını en doğru şekilde alıp doğru diş modelinin çıkarılmasına imkan tanıyor.
3 GÜNDE IMPLANT
Mode'nin geliştirdiği 'Provo Implant' normal şartlarda 2.5-3 ay süren implant diş tedavisini 72 saate indiriyor. Her kemik yapısına uygun boy ve çapta üretilen provo dişler çene kemiğine sıkıca tutunuyor ve 3 günde tedavi olanağı sağlıyor. Bugün 54 ülkeye ihraç edilen ürün, özellikle sağlık turizmi yapan sağlık kuruluşlarının ve diş tedavisi için gelen hastaların hayatını kolaylaştırıyor.
Ayrıca diş hekimliğinin Microsoft'u olarak bilinen Ecocad Exoplan ve Exocad Chairside dijital yazılımları, hasta kayıtlarının dijital ortamda saklanmasını sağlayarak, arşivleme ve laboratuvar süreçlerini hızlandırıyor.
350 MİLYON EURO'LUK İHRACAT
Geçen yıl 10 milyar dolara ulaşan dünya dental pazarı her yıl yüzde 9 büyürken, Türk şirketlerinin bu pazardan aldığı pay da artıyor. 2023'te 350 milyon dolarlık dental ihracatın yapıldığı Türkiye'de 34 yerli şirket de implant üretiyor. Türkiye implant pazarında geçen yıl 20 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Türkiye'nin kaliteli dental implant ürünleriyle yerli yabancı tüketicilerin tercihi haline geldiğini belirten Mode Medikal CEO'su Oğuz Akyüz, "Implant ihracatında dünyada 35. sırada olan Türkiye, 5 yılda yüzde 300 büyüyerek 2023'te 17'inci sıraya yerleşti" dedi.
ARAÇTA, YOLDA DİŞ ÜRETİMİ
Redon Teknoloji; diş hekimleri, diş teknisyenleri ve laboratuvarlar için geliştirdiği 3 boyutlu yazılımlar ile dişçilik alanındaki cam kazıma makinelerinin yerli üretimini yapıyor. Ürünlerini başta Amerika ve Avrupa olmak üzere 17 ülkeye ihraç eden Redon Teknoloji, 30'dan fazla bayiliği ile de müşterilerine çözümler sunuyor. Evde, arabada, yolda elektriğin olduğu her yerde üretim olanağı sağlayan kompakt Redon R-One yazıcılar hekimlere ve hastalara büyük konfor sağlıyor.
ÜÇ BOYUTLU YAZICIYLA İMALAT
Arma Dental distribütörlüğünde Türkiye'ye getirilen Asiga Max2 ve Asiga Max Ultra 3D yazıcılar, zircon ve seramik tozu katkılı reçineyle geçici ve ya 6 aylık geçici diş yapıyor. Gece plağı ve cerrahi klavuz da üreten üç boyutlu bu yazıcılar, hiç dişi olmayan veya kemik kaybı sorunu yaşayan hastalara deneme yanılma yapmadan diş protezi üretmeye yardımcı oluyor.