Aksam.com.tr
Çeviri: Doğa Yurduneri
Avrupa Komisyonu, dijital euro projesinin hayata geçirilmesi için 2023 yılı başlarında onaya sunulacak bir yasa tasarısı hazırladığını açıkladı. Yasa tasarısının, kanunlaşmadan önce Avrupa Birliği ülkelerinin başkentleri ve parlamentodaki müzakerelerden geçmesi gerektiği belirtildi. Tasarının ayrıca, banknot veya madeni para formundaki euro'nun sanal versiyonu üzerine Avrupa Merkez Bankası tarafından yürütülen teknik çalışmalar için yasal bir zemin oluşturacağı ifade edildi. Merkez Bankası'nın, güncel olarak kurum içerisinde dijital euro'yu test ettiği ve gelecek yılın sonunda bir prototip üzerinde çalışmaya başlamayı planladığının da altı çizildi.
Aksam.com.tr'nin Politico.eu'dan aktardığı habere göre; prototip üzerinde çalışılmaya başlandıktan sonra euro bölgesindeki yöneticiler, dijital bir euro oluşturup oluşturmayacaklarına karar verecek. Dijital bir euronun oluşturulması yönünde bir karar verilirse sanal para birimi, 2025 yılına kadar kullanıma hazır hale getirilecek.
Avrupa Birliği'nin yürütme kolu, Mart ayında kamuoyundan görüş alacak. Yapılan çalışma, dijital euronun tam olarak nasıl kullanılacağına odaklanacak. Daha sonra, dijital euronun finansal sistemdeki istikrarı bozmasını önlemek için hangi önlemlerin alınacağına yönelik bir etki değerlendirmesi de yapılacak. Süreç sonunda; Avrupa Merkez Bankası'nın Yönetim Konseyi, dijital euroya ihtiyaç olup olmadığına ilişkin son sözü söyleyecek.
Diğer yandan; Avrupa Komisyonu ve Avrupa genelindeki politikacıların, dijital euro projesine şimdiden ikna olduğu ifade edildi. Avrupa Merkez Bankası'nın 2020'de konuya ilişkin topladığı kamuoyu görüşü, en büyük endişenin ödeme bilgilerinin gizliliği üzerine olduğunu tespit etmişti.
Bununla birlikte; ilk kez geçen yıl Almanya ve Fransa, euro bölgesinin modern dünyanın gerisinde kalmaması için Avrupa Merkez Bankası'na dijital euro sürecini hızlandırmaya yönelik çağrıda bulunmuştu. Çin Halk Bankası'nın, dijital yuan projesini 2014 yılında başlattığı da biliniyordu. Çin, 'eCNY' isimli dijital para birimini ise 2021'in Mart ayında Şangay ve Pekin gibi bazı büyük şehirlerinde test etmeye başlamıştı. Benzer şekilde, Hindistan Maliye Bakanlığı da 2022'de rupinin sanal bir versiyonunun piyasaya sürüleceğini açıklamıştı.