Devlet mucit arıyor

Devlet, sanayi devlerinin ürettiği teknolojik ürünleri elindeki imkanlarla geliştiren ancak keşfedilmemiş mucitleri bulmak için web portalı hazırlıyor.

YELDA GÖKDAĞ

Devlet, tamirhanesinde araba üretenden, evinde çamaşır makinesi geliştiren ancak keşfedilmemiş mucitler için yeni bir proje başlatıyor. Buna göre, Türk Patent ve Marka Kurumu patentini aldığı kendi icadını satmak isteyen mucitler için bir web portalı oluşturacak. Bu portalda aynı zamanda üniversiteler dahil kamu kurum ve kuruluşlarına ait patent, faydalı model, tasarım vb. fikri hakların envanteri çıkarılarak özel sektörün bundan faydalanabilmesi için bilgilendirme çalışmaları yapılacak. Özel sektörün talebi halinde teşviklerde öncelik verilecek.

Kurum aynı zamanda tablo gibi fikri mülkiyete konu olan, patent, marka, endüstriyel tasarım, coğrafi işaret, ticari sırların da ekonomik değere dönüşmesine katkı sağlamak için danışmanlık ve değerleme hizmeti verecek. Fikri mülkiyet varlıklarının değerleme kapasitesi artırılarak, bankacılık ve muhasebe sisteminde kullanımı sağlanacak. Türk Patent ve Marka Kurumu 2022'de Adana kebabından, Divle peynirine kadar coğrafi işaret almış Türkiye'nin özel ürünlerinin ihraç edilmesine yönelik de destekleme çalışması yürütecek.

Proje kapsamında başta üniversiteler olmak üzere bilgilendirme programları düzenlenecek.