Merkezi ABD'de bulunan uluslararası enformasyon, analiz ve danışmanlık şirketi IHS, 2035 yılına kadar 76 milyon sürücüsüz aracın dünya yollarında olmasının beklendiğini duyurdu.
IHS'ten yapılan açıklamada, 2035'e kadar dünya genelinde 76 milyon sürücüsüz aracın yollarda olmasının tahmin edildiği bildirilirken, sadece 2035 yılında dünyada 21 milyon sürücüsüz aracın satılmasının öngörüldüğü belirtildi. Söz konusu sayıların daha önce yapılan tahminlerden yüksek olduğu kaydedilen açıklamada, tahminlerdeki artışın son zamanlarda otomotiv endüstrisinde teknoloji yatırımları yapan şirketlerin Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetlerindeki gelişmelerden etkilendiğine işaret edildi. Açıklamada, sürücüsüz araçların benimsenmesi ve yayılmasında ABD'nin önderlik edeceği, 2020'de ülkede binlerce sürücüsüz aracın satılmaya başlanmasının ve bu sayının 2035'te 4,5 milyona yükselmesinin beklendiği yorumu yapılırken, Tokyo'da düzenlenecek 2020 Olimpiyatlarından önce Japonya'nın sektörde yatırımını artıracağının öngörüldüğü bilgisi de paylaşıldı.Çin'de sürücüsüz araçların yaygınlaşmasının daha geç başlamasının tahmin edilmesine karşın ülkede yeni teknolojilere karşı artan tüketici talebi
doğrultusunda 2035'te 5,7 milyon aracın satılmasının beklendiğine yer verilen açıklamada, 2035 yılında Batı Avrupa'da 3 milyon, Doğu Avrupa'da 1,2 milyon Ortadoğu-Afrika bölgesinde 1 milyon ve Japonya ile Güney Kore'de 1,2 milyon sürücüsüz aracın satılmasının öngörüldüğü belirtildi. IHS Otomotiv Araştırma Müdürü Egil Juliussen, sürücüsüz araç satışlarının 2025'te dünya genelinde 600 bine ulaşacağını aktararak, "Tahminimiz 2025-2035 yılları arasında önemli küresel otomotiv piyasalarında sürücüsüz araç sayısında yıllık yüzde 43 artış görülmesi." değerlendirmesinde bulundu. IHS Otomotiv Baş Analisti Jeremy Carlson da gelecekte mobilitenin farklı teknolojiler ve modeller içererek sürücüsüz araçların bu alanda merkezi bir rol oynayacağını vurgulayarak, söz konusu araçların giderek daha fazla elektrikli batarya ile gelenekselin dışında itiş gücü teknolojileri kullanabileceğini bildirdi. Açıklamada ayrıca, sürücüsüz araç teknolojisiyle ilgili yazılım ve siber güvenlik risklerinin önemine dikkat çekilirken, trafik önlemleri için yeni düzenleyici standartlara ve yasalara ihtiyaç olduğu kaydedildi. Amerikalı teknoloji devi Google ile İtalyan Amerikan otomobil üreticisi Fiat Chrysler (FCA) mayıs ayında sürücüsüz otomobil üretmek için anlaştıklarını duyururken, Apple'ın da bu alanda araştırmalarını hızlandırdığı ifade ediliyor.