‘Deepfake' dolandırıcılığında yeni perde! Elon Musk'ın sahte bir videosu oluşturuldu...

Kötü niyetli kişiler, yapay zeka tabanlı ‘deepfake' teknolojisini kullanarak Elon Musk'ın yasa dışı bir kripto para alım-satım platformunun reklamını yaptığı sahte bir videosunu oluşturdu. Elon Musk, videoda dolandırıcılık faaliyetleri için oluşturulan ‘BitVex' isimli bir platformun reklamını yapıyor gibi görünüyordu.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

'Deepfake' teknolojisi kullanılarak Elon Musk'ın yasa dışı bir kripto para alım-satım platformunun reklamını yaptığı sahte bir videosu oluşturuldu. Yapay zeka ile oluşturulan videoda Elon Musk, dolandırıcılık faaliyetleri için açılan 'BitVex' isimli bir platformun reklamını yapıyor gibi görünüyordu. Musk'ın dijital olarak değiştirilen versiyonunun, Chris Anderson ile yaptığı son Ted Talk röportajındaki görüntüler kullanılarak oluşturulduğu belirtildi. Dünyaca ünlü CEO'nun sahte versiyonu, videoda izleyicileri BitVex'teki bir kripto para birimine yatırım yapmaya teşvik ediyordu.

Aksam.com.tr'nin CoinTelegraph'tan aktardığı habere göre; videoda robotik bir ses, yatırım yapılması durumunda izleyicilere hayatlarının geri kalanı boyunca her gün yüzde 30 kar payı kazanmayı vadediyordu. Videoyu izleyen Musk, resmi Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaparak videodaki kişinin kendisi olmadığına işaret etti. Fakat kısa video, sosyal medyada hızla viral hale geldi. Birçok izleyici, videonun inandırıcı olmadığını ve gülünç olduğunu dile getirdi.

Popüler kripto para birimi Dogecoin'in kurucu ortağı Billy Markus ise konuya ilişkin açıklamasında "Buna yatırım yapacak kadar aptal biri, parasını kaybetmeyi de hak ediyor. Fakat aynı zamanda, dolandırıcılar da hayatlarını hapiste geçirmeyi hak ediyor" ifadelerini kullandı.

ELON MUSK'TAN ÖNCE ZELENSKİ'NİN DE SAHTE BİR VİDEOSU OLUŞTURULMUŞTU

Öte yandan; Elon Musk'tan önce bu yılın Mart ayında, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin de 'deepfake' teknolojisi kullanılarak sahte bir videosu oluşturulmuştu. Zelenski, söz konusu videoda Rusya'ya teslim oluyormuş gibi gösteriliyordu. Sahte videoda Zelenski, Ukrayna'nın Donbas bölgesini Rusya'ya teslim etmeye karar verdiklerini söylüyor ve Ukraynalılardan silahlarını bırakmalarını istiyordu. Facebook, Twitter ve YouTube'dan kaldırılan video, sosyal ağlardan kaldırılmadan önce bilgisayar korsanları tarafından Ukraynalı bir haber sitesinde de yayınlanmıştı.