historyofyesterday.com
1707 yılında İsviçre'de dünyaya gelen Leonhard Euler'i duyma ihtimaliniz oldukça düşük. Bilim dünyasına etkisi oldukça büyük olan Euler, 18. Yüzyılın en önemli matematikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Babası Paul Euler papaz olan Leonhard Euler, babasının isteği üzerine Basel Üniversite'sinde İlahiyat, İbranice ve Yunanca eğitimi gördü. Oğlunun papaz olmasını isteyen Paul Euler, İsviçreli matematikçi Johann Bernoulli'nin bu duruma engel olmasıyla Leonard Euler'in matematikçi olma yolunda ilk adımı atmasını sağladı. Euler, her Pazar Bernoulli'nin rehberliğinde matematik dersleri aldı.
Çocukluk yıllarından beri matematiğe oldukça ilgili olan Leonhard Euler, bilimin yalnızca bir yönüne odaklanmadı. Matematiğin, aritmetik, geometri ve sayı teorisi gibi pek çok alanda çalışan Euler, aynı zamanda optik, astronomi, müzik teorisi, mekanik ve akışkanlar dinamiği alanındaki çalışmaları ile de bilinmektedir.
Edebiyat ve tarih alanına ilgi duyan ve çok okuyan Leonhard Euler, tıp, botanik ve kimya alanında da önemli çalışmalara imza atmıştır.
Muhteşem hafızası ile bilinen Leonhard Euler, okuyarak vardığı sonuçları aklında saklayabiliyor, Aeneid of Virgil'in (eski Yunanda epik bir şiir) tamamını hatasız olarak, her sayfanın ilk ve son satırını hatırlayabiliyordu.
Bilimin her alanında yaptığı çalışmalarla iz bırakan Leonhard Euler, temel analiz, grafik teorisi ve şu anda inşaat, makine, elektrik ve havacılık mühendislerinin kullandığı fiziksel matematik uygulamalarının kurucusudur.
1735 yılında bir takım sağlık sorunları yaşayan Euler, 1783 yılında ise beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti.