COVID-19 hastalarının iyileşme durumunu tahmin eden yapay zeka geliştirildi

Almanya'da yer alan “Charité Berlin” isimli bir üniversite hastanesinin araştırmacıları, durumu kritik olan COVID-19 hastalarının iyileşip iyileşemeyeceğini tahmin edebilen bir yapay zeka geliştirdi. Makine öğrenimi modelini baz alan yapay zekaya ilişkin makale, “PLOS Digital Health” isimli dergide yayınlandı.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

Almanya'da yer alan "Charité Berlin" isimli bir üniversite hastanesinin araştırmacıları, kritik durumdaki COVID-19 hastalarının virüsten kurtulup kurtulamayacağını tahmin edebilen yeni bir yapay zeka geliştirdi. Makine öğrenimi teknolojisini kullanan yapay zekanın, hasta kanında yer alan ve iyileşme durumuyla ilişkilendirilen 14 adet proteine ilişkin ölçümleri baz aldığı kaydedildi.

Aksam.com.tr'nin PLOS Digital Health'ten aktardığı habere göre; araştırmacılar, makine öğrenimi teknolojisini kullanarak hastaların hastanede geçirdikleri süre boyunca farklı zamanlarda kanlarındaki protein oranları arasındaki bağlantıları inceledi. Hayatta kalan hastalarda, tedavi sırasında zıt yönlerde değişim gösteren 14 spesifik protein bulunduğu tespit edildi.

Araştırmacılar, daha sonra bu bilgilere dayanarak risk tahmini için bir yapay zeka modeli geliştirdi ve bunu 24 kritik hasta üzerinde test etti.

HAYATINI KAYBEDEN 5 HASTANIN TÜMÜNÜN RİSK DURUMU DOĞRU TAHMİN EDİLDİ

Yapay zeka tabanlı sistem, hayatını kaybeden 5 hastanın tümünün risk durumunu doğru bir şekilde tahmin etti. Virüsü atlatan 19 hastadan 18'inin de hayatta kalma olasılığı, yine doğru bir şekilde tahmin edildi.

Bilim insanları, sistemin daha yüksek ölüm riski taşıyan hastaları belirleyebileceğine ve spesifik tedavilerin, hastanın iyileşme şansını artırıp artırmadığını test etmeye yardımcı olabileceğine işaret etti.