Çinli astronotlar, yeni yılı uzay istasyonunda kutladı

‘Shenzhou 13' görevine katılan üç Çinli astronot, Çin Yeni Yılı'nı Tiangong Uzay İstasyonu'nda kutladı. Yaşanan gelişmeyle birlikte; Çin Yeni Yılı, tarihte ilk kez uzayda kutlanmış oldu.

Aksam.com.tr

Çeviri: Doğa Yurduneri

'Shenzhou' 13 görevine katılan üç Çinli astronot, Çin Yeni Yılı'nı ülkenin Tiangong Uzay İstasyonu'ndan Dünya'ya gönderilen bir video ile kutladı. Astronotların, 2021 yılının Nisan ayında uzaya fırlatılan Tianhe çekirdek modülünde kaldığı belirtildi. Çin Ulusal Uzay İdaresi; yayınladığı resmi bir açıklamada astronotların, çekirdek modülü geleneksel kağıt kesikleri, bahar şenliği beyitleri ve kırmızı fenerlerle süslediğine dikkat çekti.

Aksam.com.tr'nin Space.com'dan aktardığı habere göre; görev komutanı Zhai Zhigang, videoda herkese mutlu bir yıl, sağlık, iyi şans ve uğurlu bir 'Kaplan Yılı' diledi. Yaşanan gelişmeyle birlikte; Çin'in tatil takvimindeki en önemli dönemlerden biri olan Çin Yeni Yılı, ilk kez uzayda kutlanmış oldu.

Diğer yandan; görevde yer alan astronotlar, geçen yıl 15 Ekim'de Dünya'dan ayrılmıştı. Çin, mürettebatın yaklaşık 6 ay uzayda kalacağını açıklamıştı. Videoda elinde kırmızı bir fener tutarken görülen astronot Wang Yaping ise Tiangong Uzay İstasyonu'na giden ilk kadın olmuştu.

ÇİN YENİ YILI, BU YIL 1 ŞUBAT'A DENK GELDİ

Çin Yeni Yılı, her yıl 21 Ocak ve 20 Şubat tarihleri arasındaki yeni ayda kutlanıyor. Bu yıl ise takvimde yeni yıl günü, 1 Şubat'a denk geliyor. Günün, ülkedeki en önemli tatil dönemlerinden biri olduğu ifade ediliyor. Çin, yeni yılını genellikle havai fişeklerle kutluyor.